În această mică țară baltică, având o populație de 1,9 milioane de locuitori și unde trăiește o importantă minoritate rusă, favorit la scrutinul legislativ de azi este partidul Harmonie, susținut politic de Kremlin. Motiv pentru analiștii politici locali pentru a considera că aceste alegeri s-ar putea solda cu un «peisaj politic foarte tensionat» în această țară.
Ajuns pe primul loc, cu cel mai mare număr de voturi (23%) în alegerile din 2014 (dar incapabil să formeze guvernul întrucât niciun alt partid politic nu a dorit să intre în alianță cu el) reamintesc sursele locale, partidul Harmonie, formaţiune politică pro-rusă, ar putea obține cel mai mare număr de voturi și la scutinul de azi. Reține atenția – în platforma sa politică lansată în campania electorală – ideea de a promulga un buget în care doar 1% din PIB ar urma să fie destinat cheltuielilor de apărare, deși, de la aderarea sa la NATO, Letonia a fost dintotdeauna printre puținele țări europene ce au alocat 2% din PIB eforturilor pentru apărare.
Nici de data aceasta Harmonie nu va putea forma guvernul
Surse informate din Riga afirmă că Harmonie are puține șanse să preia puterea în Letonia dacă, la fel ca în 2014, adversarii săi vor refuza să se alieze cu acest partid. În 2014, contra Harmonie, a fost format în cele din urmă un guvern tripartit, reunind Uniunea Verzilor și Țăranilor (ZSS), partidul Unitatea (V) și conservatorii Alianței Naționale (NA) – un guvern angajat într-o politică de centru-dreapta. Coaliția respectivă a redresat economia țării, Letonia ajungând printre membrii zonei euro cu cele mai bune rezultate. Scrutinul de azi ar putea, însă, să schimbe configurația la guvernare, populația letonă fiind tot mai nemulțumită de partidele tradiționale. Această atmosferă a fost agravată și de recentul scandal soldat cu arestarea guvernatorului Băncii centrale a Letoniei și falimentul băncii ABVL, acuzată de o amplă operațiune de spălare a banilor. Ultimele sondaje reflectă clar o distanțare a alegătorilor de partidele tradiționale. Cele trei formațiuni politice aflate până acum la guvernare nu vor mai putea obține, împreună, mai mult de 20% din sufragii, față de 58% la alegerile precedente. Pe acest teren, partidul pro-rus Harmonie a putut să-și desfășoare o campanie susținută cu scopul de a-și asigura o majoritate în Parlament. În căutarea de posibili aliați, Harmonie pare să se orienteze spre un partid de asemenea pro-rus, denumit«Cui aparține Statul (KPV LV)» și spre un nou Partid conservator, considerat de pres\ locală a fi populist.