Banca Transilvania nu mai este în centrul atenției investitorilor de retail de la BVB

Cea mai mare bancă din România a fost detronată de către o companie care aproape a dublat banii investorilor în ultimele 4 luni și jumătate.

Pentru prima dată din luna septembrie, Banca Transilvania nu mai este cea mai atractivă companie pentru investitorii de retail de la BVB.

Agroland Business Systems, societate care s-a listat la începutul lunii martie, intră direct în Top 5, bucurându-se de atenția a mai mult de jumătate dintre investitori.

Clasamentul a fost realizat în luna mai 2021 de site-ul bvbescu.ro, cu ocazia evenimentului The Power Table – Cum arată rezultatele financiare pe Trimestrul I și cum investim, care va avea loc pe data de 18 mai 2021.

După rezultatele excelente publicate în ultimele trimestre și oferirea unui dividend excepțional din profitul obținut din vânzarea diviziei Steel, Teraplast S.A., cel mai mare producător român de materiale de construcții, urcă 7 poziții și ajunge pe primul loc al clasamentului BVBescu Retail Pulse Chart. Societatea din Bistrița-Năsăud a atras atenția a 7 din 10 investitori.

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, coboară pe locul 3, reușind să atragă atenția asupra a 58% dintre investitori. Aceasta confirmă trendul în scădere al interesului investitorilor de retail pentru societățile din zona financiară. BRD, cealaltă bancă mare listată la BVB, coboară 4 poziții până pe locul 16, în timp ce Patria Bank iese din Top 40. Dintre cele 5 SIF-uri, doar SIF Banat Crișana se mai află între primele 40 de poziții, în timp ce Fondul Proprietatea staționează pe locul 15.

În schimb, după listările reușite de la începutul anului, companiile din piață AeRO se află în luminile reflectoarelor. AeRO este sectorul cel mai bine reprezentat în Top 10, cu 3 companii: Agroland Business Systems, Norofert S.A. și iHunt Technologies Import-Export S.A. Alte 4 companii listate de curând pe piață AeRO reușesc să pătrundă în clasamentul BVBescu Retail Pulse Chart – Holde Agri Invest (locul 17), Firebyte Games (locul 25), Star Residence Invest (locul 30) și Raiko Transilvania (locul 34). Importriva curentului, Safetech Innovations coboară 8 poziții până pe locul 11, după ce la ediția trecută debutase direct în Top 3!

Pe fondul controverselor legate de respingerea auditului financiar, producătorul de semințe ecologice Norfert S.A. urcă 14 locuri pe radarul investitorilor de retail și pătrunde în Top 5, fiind și cea mai importantă urcare a ediției. Alături de Norofert S.A., în Top 10 intră și Purcari Wineries, (locul 6) și Medlife S.A. (locul 9).

De partea cealaltă, Transgaz S.A. are cea mai mare pierdere de viteză, coborând 20 de poziții până pe locul 27, părăsind Top 10. Aflată pe locul 2 la ultima ediție, Bittnet Systems S.A. coboară 8 locuri până pe 10, pe fondul rezultatelor financiare care nu au reușit să capteze interesul investitorilor.

Iată care sunt companiile care ocupă primele 10 poziții din punctul de vedere al interesului investitorilor de retail, în luna mai:

PozAnt.Ev.SocietateDomeniuProcent
18^TRP – Teraplast S.A.Industrie67.74%
24^SNN – Nucleareletrica S.A.Energie58.87%
31vTLV – Banca TransilvaniaBănci/Financiar58.06%
4

AG – Agroland Business SystemsAgricultură56.45%
519^NRF – Norofert S.A.Agricultură50.81%
618^WINE – Purcari WineriesFMGC49.19%
710^HUNT – IHunt Technologies Import – Export S.A.Energie47.58%
85vSNP – OMV Petrom S.A.Energie47.58%
911^M – Medlife S.A.Sănătate46.77%
102vBNET – Bittnet Systems S.A.Servicii / IT44.35%

BVBescu Retail Pulse Chart este un indicator care arată interesul investitorilor de retail față de companiile listate la Bursa de Valori București și este realizat pe baza unui chestionar completat de către investitorii din comunitatea BVBescu.ro.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW