2 C
București
marți, 26 ianuarie

Belarus: Continuă uriașele manifestări împotriva lui Lukașenko. Arestări cu sutele

Ministerul de Interne al Belarus a anunțat luni operarea altor 633 de arestări din rândul manifestanților ieșiți din nou în stradă, pentru a patra duminică de la alegerile prezidențiale, pentru a contesta realegerea frauduloasă a lui Lukașenko la președinția țării.

Agențiile internaționale de presă au anunțat duminică prezența, din nou, pe străzile Minskului și ale altor orașe din Belarus, a mai multor zeci de mii de cetățeni, la chemarea opoziției care insistă în cererea adresată lui Aleksander Lukaşenko de a pleca de la putere. O uriașe mulțime purtând drapele colorate în alb și roșu (culorile opoziției) au scandat lozinci împotriva lui Lukașenko. “La tribunal!”, “Cu cât vă plătesc?” – s-au adresat manifestanții masivelor forțe de ordine ce-i încadrau și brutalizau pe protestatarii care se îndreptau spre Palatul Independenței, reședința lui Lukașenko. Vehicule de luptă, tunuri cu apă și alte dispozitive de apărare, plus importante efective ale armatei au înconjurat locurile strategice, inclusiv palatul prezidențial. Stațiile metroului din Minsk au fost închise cu bariere și sârmă ghimpată. Tot acest “spectacol” a fost transmis la televiziunea de stat pentru a -i speria pe manifestanți și a-i demobiliza pe cei ce ar dori să iasă în continuare în stradă. Potrivit jurnaliștilor de la France Presse, mobilizarea de duminica trecută a fost mai numeroasă ca în săptămânile trecute și totul s-a petrecut pașnic, depunându-se în zadar eforturi pentru evitarea arestărilor.

Incidente violente au avut însă loc la manifestațiile din orașul Grodno, de la frontiera de vest a țării cu Polonia.

Duminică, Svetlana Tihanovskaia, figura emblematică a opoziției, refugiată în acest moment în Lituania pentru a nu fi arestată, a lansat un apel la unitate. “Amintiți-vă că noi suntem puternici doar dacă suntem uniți”, a spus ea, chemând în același timp comunitatea internațională să-l sancționeze pe Lukașenko și să trimită o misiune a ONU pentru a se documenta asupra violării drepturilor omului în Belarus, asupra violențelor de o severitate fără precedent comise împotriva manifestanților.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

 1. “alegerea frauduloasa” ?

  Ceea ce era suspiciune (dupa ce Lukasenko a castigat cu 80%) a devenit certitudine
  si motiv de o noua revolutie portocalie,
  daca prin vot nu se poate.

  Ziarele din Belarus au alta versiune: ca daca s-au furat voturi au fost putine, iar ca cei din strada vor sa schimbe regimul pe alte cai decat prin vot.

  P.S.
  Ma informez de pe google ca sa aflu ce ziare sunt in Belarus si apoi cu Google Translate inteleg traducerea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW