Belarus: Opoziția cere europenilor să mențină „presiunile” asupra lui Lukașenko. Manifestațiile vor continua

Svetlana Tihanovskaia, lidera opoziției din Belarus, refugiată însă în Lituania de teama represiunilor lui Lukașenko, s-a aflat marți la Berlin pentru a se întâlni cu Angela Merkel. Săptămâna trecută, ea a avut o întâlnire și cu președintele Franței, Emmanuel Macron. „Țara noastră”, a declarat Svetlana Tihanovskaia la o conferință de presă organizată la Berlin, „are nevoie de diverse feluri de ajutor, în primul rând de o mediere în vederea începerii dialogului cu autoritățile Belarus, obiectiv în vederea căruia – a subliniat Svetlana Tihanovskaia – dna Merkel poate fi extrem de utilă”. Lidera opoziţiei din Belarus a chemat țările europene să mențină „presiunea”, mai ales prin sancțiuni, asupra regimului lui Lukașenko. „Presiunea”, a subliniat ea, „trebuie să aibă loc atât în plan intern, cât și din exterior”…”Presiunea internă va consta în continuarea manifestațiilor, a grevelor, a tot felul de proteste ale cetățenilor, dar presiunea externă constă în sancțiuni, în ajutorul dat de țările vecine. Cerem tuturor liderilor europeni să-și facă auzită vocea în problema Belarus”, a lansat Svetlana Tihanovskaia la conferința sa de presă de marți, la Berlin. Concret, ea le-a cerut liderilor europeni să extindă lista sancțiunilor, să nu-l recunoască pe Lukașenko drept lider legitim al Belarus, să nu-l ajute financiar. În opinia sa, „sancțiunile nu sunt decât începutul presiunii” pe care țările europene o pot exercita asupra regimului de la Minsk. Și cu acest prilej, lidera opoziției din Belarus a combătut ideea că „a apăra drepturile omului și demnitatea poporului bielorus constituie un amestec în afacerile interne ale acestei țări”.

Înalți oficiali din administrația țării îl părăsesc pe Lukașenko

S-a aflat că la doar câteva zile de la declanșarea cruntelor represiuni împotriva manifestanților, Andrei Astapovici a decis să demisioneze din puternicul Comitet bielorus de anchetă, un organism însărcinat cu acțiuni de natură criminală. În prezent, Astapovici este refugiat în Polonia, unde face demersuri pentru a sprijini lupta împotriva regimului și a sistemului pentru care a lucrat.

Pavel Latuchko, fost ministru al Culturii și ambasador al Belarus în Polonia, este un alt înalt funcționar al regimului de la Minsk care se alătură opoziției față de Lukașenko, în calitate de membru al Consiliului de coordonare a opoziției din Belarus. S-a angajat să facă deplasări în mai multe țări europene pentru a prezenta poziția Consiliului de coordonare a opoziției privind actuala criză politică din Belarus și a discuta posibile soluții pentru ieșirea din criză. Într-o recentă declarație, Pavel Latuchko a precizat că nu dorește să fie un exilat, vrea să se întoarcă în Belarus pentru a participa la soluționarea crizei politice actuale. Consiliul de coordonare, deferit justiției de către Lukașenko, dorește să fie prezent în Belarus pentru a-și exprima punctul de vedere la luarea deciziilor. Toți membrii consiliului sunt supuși represiunilor instituțiilor de forță ale lui Lukașenko. Din 70 membri inițial, liberi și în țară mai sunt doar 40. Întrebat ce așteaptă el, ca diplomat, de la Europa, Pavel Latuchko a spus: „Un sprijin clar”, dar „important este ca criza să fie rezolvată în interiorul țării, de către poporul din Belarus”.

Foto: By Serge Serebro, Vitebsk Popular News – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=92654824

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. VREM IN U E PENTRU CA MILITIA LU LUCA SI ENKO NE BATE LA FEL DE RAU LA MINSK CA JANDARMII LU MACROU LA PARIS, POLIZEII LU ANJELIKA LA BERLIN SI CEI AI REJELUI LA MADRID, DECI LUAM BATAI EXACT CA IN U E, SUNTEM TARA DEMOCRATA SI EUROPEANA DEMNA DE U E !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW