luni, 10 august, 2020
23.1 C
București

Berlinul dezaprobă retragerea unor soldați americani de pe teritoriul german

Coordonatorul guvernului federal german pentru cooperarea transatlantică, Peter Beyer, a criticat proiectul președintelui Donald Trump de a retrage unele din efectivele de soldați americani de pe teritoriul Germaniei.

O reducere a efectivelor militare americane “nu este în interesul securitar al Germaniei sau al NATO”, a subliniat într-un mesaj pe Twitter Peter Beyer. “Acest proiect”, a adăugat el, nu va avea “vreun sens geopolitic nici pentru Statele Unite”.

Oficialul german a criticat inclusiv maniera în care a fost comunicată retragerea trupelor americane.”Mi se pare totalmente inedit ca guvernul german să descopere acest proiect american din presă”, a declarat Peter Beyer agenției germane de presă DPA. “Ulterior”, reamintește el, “am rămas în suspensie vreme de circa o săptămână, fără a avea vreo informație suplimentară, deși guvernul german a încercat, prin toate sursele posibile, să obțină detalii… O astfel de situație nu trebuie să se mai întâmple în relațiile de prietenie germano-americane, ceea ce este realmente pozitiv și esențial”, a subliniat ministrul german.

Ministrul american al Apărării, Mark Esper, a anunțat că din Germania vor fi retrași 11.900 soldați. 6.400 vor reveni în Statele Unite, iar 5.600 vor fi repoziţionaţi în alte țări ale NATO, respectiv în Ţările Baltice, Polonia, Italia sau Belgia. Și comandamentul militar american din Europa (Eucom), cu sediul actual la Stuttgart, va fi transferat la Mons, în Belgia, unde se află Comandamentul NATO, ceea ce va ușura munca generalului american care dintotdeauna a condus ambele comandamente, instalate însă în țări diferite.

Decizia de mai sus a fost luată de președintele Trump luna trecută, invocând neplata de către Berlin a unor cheltuieli militare. Reamintim că pe teritoriul Germaniei se află, în total, 36.000 soldați americani. Ministrul american al Apărării, Mark Esper, a informat că primele deplasări de trupe americane aflate în Germania ar putea interveni “în câteva săptămâni”, dar Donald Trump a lăsat să se înțeleagă că planul său ar putea fi revizuit. “Dacă (germanii – n.n.) vor începe să-și plătească facturile, voi reflecta”, a spus Donald Trump.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Liban: Noi apeluri la manifestații anti-regim, după incidentele violente cu forțele de ordine de sâmbătă

Alegerile parlamentare anticipate sunt singura ieșire din criza profundă ce a lovit Libanul, a afirmat, într-un discurs...

Afganistan: Surprinzătorul acord privind eliberarea a 400 talibani vinovaţi de crime grave deschide calea unor tratative de pace

Negocierile de pace istorice între Kabul și insurgenţii talibani "sunt pe punctul de a începe", a anunțat...

75 de ani de la bombardamentele atomice la Hiroshima și Nagasaki

Acum 75 de ani, "Little Boy"devasta la 6 august Hiroshima. Ucidea 140.000 persoane (80.000 pe loc, restul...