2 C
București
duminică, 29 noiembrie

Biarritz G7: în mod cert, un succes diplomatic al lui Emmanuel Macron, dar sunt așteptate faptele

Dacă vrem să fim realiști, spun numeroși comentatori politici la posturile de televiziune franceze, trebuie spus că, fără un comunicat final oficial, ci doar o declarație comună ce insistă asupra «unității de spirit pozitiv al dezbaterilor», summitul G7 de anul acesta, organizat de Franța, «a permis totuși dezamorsarea unora dintre crize, fără însă a le rezolva».

Nu au mai fost văzute pe Twitter mesaje colerice ale lui Donald Trump, nu au avut loc excentricități ale lui Boris Johnson, a fost prezentă o Angela Merkel într-o stare bună și un Giuseppe Conte extrem de discret – sunt aprecierile trimisului special al ziarului strasbourghez «Les Nouvelles d’Alsace» la Biarritz. G7 s-a încheiat luni seară într-un sentiment de pretinsă «unitate», un termen des repetat în declarațiile finale de Emmanuel Macron și de omologul său american. De fapt, spun corespondenții agențiilor de presă prezenți la Biarritz, acest duo (Macron-Trump) a animat în principal summitul ce a reunit liderii celor șapte țări cele mai industrializate: Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Statele Unite, Canada și Japonia.

Documentul final… o singură pagină

Luni seară, la încheierea summitului, Emmanuel Macron a apărut în fața presei ţinând în mână o foaie de hârtie. Era o «declarație» finală, de o singură pagină, cu câteva puncte referitoare la comerț și la crizele internaționale. Nu era, ca de obicei, un comunicat final redactat în prealabil, aprobat de toți liderii statelor prezente la o reuniune internațională. «Această pagină (vânturată de Macron în fața jurnaliștilor) am scris-o singur, în urma discuțiilor care au avut loc. Nu a fost scrisă înainte de dezbateri. A fost distribuită șefilor de stat prezenți, care au agreat-o», a declarat Emmanuel Macron. «Va exista o continuare cu alte angajamente luate», a adăugat el.

Ce este consemnat în unica pagină -document final

.Privitor la criza ucraineană: «Franța și Germania vor organiza în următoarele săptămâni un summit în formatul Normandia, la care să se ajungă la rezultate concrete. În opinia lui Macron, sunt deja reunite condițiile pentru organizarea unui summit «util» al șefilor de stat și de guvern ai Franței, Ucrainei, Rusiei și Germaniei. «Trebuie să rămânem vigilenți», a spus Macron. «Mi se pare că în urma discuțiilor ce au avut loc în ultimele săptămâni am putea avea progrese concrete… și sper că le vom înregistra în mod cert în următoarele zile», făcând referire la chestiunea prizonierilor, la cea a liniei de front și la situația politică.

Discuțiile între șefii de stat și de guvern ai țărilor G7 nu au permis totuși degajarea unui acord privind restabilirea G8 prin reintegrarea Rusiei, exclusă în 2014 după anexarea Crimeei, nerecunoscută de comunitatea internațională. Viitorul summit G7 este deja programat la Miami, chiar în proprietățile președintelui Trump. Donald Trump a spus la Biarritz că ar dori că după summitul G20 din 2020 să-l invite totuși pe Vladimir Putin. La Biarritz au fost reduse tensiunile legate de această chestiune, dar opoziția unora din «cei 7» a blocat soluționarea ei.

Comerțul mondial

«G7 este atașat unui comerț mondial deschis și just și stabilității economiei mondiale», se spune în micul document final prezentat de Emmanuel Macron. G7 cere miniștrilor de Finanțe să asigure o analiză a situației economiei mondiale. G7 dorește schimbarea în profunzimile a OMC, pentru a fi mai eficient în protejarea proprietății intelectuale, în rezolvarea mai rapidă a diferendelor și în eradicarea practicilor comerciale neloiale…G7 se angajează să realizeze, în 2020, un acord vizând simplificarea barierelor prin diverse reglementări și să modernizeze fiscalitatea internațională în cadrul OECD3.

Iranul

« Noi, se spune în sumarul document final, împărtășim total două obiective : să acționăm în așa fel încât Iranul să nu poată avea niciodată armă nucleară ; să favorizăm pacea și stabilitatea în regiunea respectivă». La conferința de presă comună franco-americană, Emmanuel Macron s-a oferit să joace rolul de intermediar al unei întâlniri între Donald Trump și Hassan Rohani.

Amazonia, Libia, Siria

G7 a promis un ajutor urgent de 20 milioane dolari pentru trimiterea de avioane specializate în stingerea incendiilor. Un ajutor pe care președintele brazilian Jair Bolsonaro l-a refuzat, împreună cu o declarație jignitoare la adresa soției lui Emmanuel Macron. Important este însă faptul că «cei 7 » au fost de acord cu un plan de acțiune în vederea opririi focului ce ar putea distruge « plămânul » planetei noastre. Subiectul va fi repus în discute cu cea mai mare seriozitate la apropiată sesiune a Adunării generale a ONU.

Situația din Libia, din Siria, dosare precum apărarea biodiversității, cel al inegalităților existente pe planetă noastră au ajuns în cele din urmă pe plan secundar. « Cei 7 » au cerut încetarea focului în Libia și găsirea unei soluții politice care să asigure stabilitatea în această țară.

Un succes diplomatic al lui Emmanuel Macron

Este unanimă opinia că summitul G7 de la Biarritz l-a propulsat mai mult ca oricând pe președintele Macron în prim-planul scenei diplomatice internaționale. S-a dovedit un talentat «maestru de ceremonii» și a reușit chiar o lovitură de teatru invitându-l la Biarritz, în zilele summitului, pe ministrul iranian de Externe. A încercat să arate lumii că Franța este în continuare o națiune importantă, capabilă să dialogheze, să ofere soluții, să aibă inițiative la nivel planetar. Bref, scria un analist francez, Emmanuel Macron a reușit. Scepticii vor spune că așteptările nefiind prea mari, nu au fost realizate mari progrese.Dar, să fim cinstiți: a fost reconfortant să vezi un președinte francez «normal» și în formă în mijlocul unor parteneri populiști și imprevizibili (Trump, Johnson), al unor parteneri cu pozițiile slăbite (echipa italiană și o Angela Merkel pe ducă) sau al unor parteneri realmente periculoși (Bolsonaro, de la distanță)». «Le Figaro» scria marți că Macron și-a atins obiectivul, impunându-se pe scena internațională că «principal actor european», în condițiile în care « steaua în cădere Angela Merkel și britanicii ocupați cu Brexitul i-au eliberat calea».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW