În Birmania, la Rangoon, capitală economică, precum și în alte orașe ale țării, zeci de mii de manifestanți protestează față de regimul dictatorial instaurat de junta militară care la 1 februarie a dat lovitura de stat. Începând de marți, autoritățile militare au început represiunile dintre cele mai severe împotriva manifestanților. Marți noaptea, generalii pucişti au ordonat un raid nocturn la sediul din Rangoon al partidului condus de Aung San Suu Kyi, Liga Națională pentru Democrație (LND). O puternică manifestație a avut loc miercuri la Naypyidaw, capitală construită de junta militară în inima junglei. La Mandalay, localitate situată în centrul țării, poliția subordonată militarilor a făcut uz de gaze lacrimogene împotriva manifestanților ce purtau drapelele LND și portretul dnei Aung San Suu Kyi. De la 1 februarie, când a avut loc lovitura de stat militară, au fost arestate peste 150 de persoane – deputați, responsabili locali, activiști în mișcarea pentru democrație – unele aflându-se încă în detenție. Comandantul șef al armatei, Min Aung Hlaing , s-a angajat – într-o declarație televizată – să organizeze „alegeri libere și juste” la finele stării de urgență proclamată pentru o perioadă de un an.
Reacții externe
ONU a condamnat deja folosirea „disproporționată” și „inacceptabilă” a forței de către militari, autorii loviturii de stat. Raportorul special al Națiunilor Unite pentru Birmania, Tom Andrews, a condamnat folosirea forței, gazele lacrimogene, tunurile cu apă, inclusiv gloanțele de cauciuc care au rănit o femeie la manifestația de la Naypyidaw. Imagini de la aceste scene ilustrând folosirea forței contra manifestanților au circulat pe rețelele de socializare.
Lovitura de stat militară a fost condamnată de Statele Unite, de Uniunea Europeană, de Regatul Unit, Noua Zeelandă, de numeroase alte state. Consiliul ONU pentru drepturile omului are în plan convocarea, vineri, a unei sesiuni speciale consacrate evenimentelor din Birmania.