Joe Biden dă asigurări președintelui ucrainean că Statele Unite ”vor răspunde energic” la o invazie rusească

La câteva zile după conversația cu Vladimir Putin, președintele Joe Biden s-a întreținut telefonic, duminică, și cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky. Joe Biden l-a asigurat pe interlocutorul său că ”Statele Unite și aliații lor vor răspunde energic în cazul în care Rusia invadează Ucraina”, a informat Casa Albă. «Președintele Biden a spus clar că Statele Unite și aliații lor vor răspunde energic dacă Rusia mai invadează Ucraina», a precizat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki. Președintele american «a exprimat sprijinul său față de măsurile de încredere vizând dezamorsarea tensiunilor în Donbas și o diplomație activă în vederea realizării de progrese în aplicarea acordurilor de la Minsk», a mai spus Jen Psaki. Potrivit acordurilor respective, încheiate sub egida Franței și Germaniei, Ucraina a acceptat să opereze reforme politice, iar Rusia să înceteze a-i mai susține pe separatistii pro-ruși.

Joe Biden a subliniat de asemenea angajamentul Washingtonului față de principiul conform căruia nimic nu va fi discutat despre Ucraina fără prezența acesteia. Președintele american s-a declarat în sprijinul eforturilor diplomatice, în special față de discuțiile prevăzute pentru 9 și 10 ianuarie, la Geneva, între adjunctul secretarului de stat american, Wendy Sherman, și omologul său rus Serghei Riabkov. Ele vor fi urmate, la 12 ianuarie, de o întâlnire Rusia-NATO, iar la 13 ianuarie de o întâlnire în cadrul OSCE.

Joe Biden, care a multiplicat și continuă să repete avertismentele către Vladimir Putin și pledează pentru o «dezescaladare», l-a asigurat pe Zelensky că i-a adresat din nou un avertisment președintelui rus contra unui eventual atac contra Ucrainei. «I-am spus clar președintelui Putin că noi vom adopta sancțiuni severe și că ne vom mări prezența în Europa, la aliații noștri din NATO», a spus Biden.

«Noi», a reacționat la rândul său președintele Volodimir Zelensky, «apreciem neclintit sprijinul dat Ucrainei de Statele Unite. În cursul convorbirii telefonice am evocat acțiunile coordonate ale Ucrainei, ale Statelor Unite și ale partenerilor lor pentru menținerea păcii în Europa și evitarea unei agravări a situației».

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW