Forțele de securitate au declanșat miercuri, în numeroase orașe din Birmania, cele mai sângeroase represiuni cunoscute de la puciul militar împotriva miilor de manifestanți care nu contenesc protestele împotriva loviturii de stat militare. Și în această zi au fost folosite gloanțe reale, gaze lacrimogene și bastoane pentru a dispersa mulțimile de manifestanți din toată țara.
Junta, relatează din Rangoon corespondenți ai presei străine, pare determinată mai mult ca oricând să „stingă” fronda ce a cuprins, practic, întreaga țară împotriva loviturii de stat și pentru eliberarea șefei guvernului, Aung San Suu Kyi, arestată de noile autorități. Ceea ce impresionează este faptul că, în ciuda represaliilor excesiv de sângeroase, protestatarii continuă să iasă în stradă pentru a cere plecarea de la putere a generalilor pucişti și eliberarea sutelor de arestați în ultimele săptămâni. Este, în continuare, întrerupt internetul, crește numărul celor interpelați și se recurge tot mai intens la arme letale.
Represiunile se extind și în teren judiciar. Fostul președinte birman, Win Myint, deja inculpat pentru nerespectarea restricțiilor legate de coronavirus, este acum acuzat că a încălcat Constituția. Aung San Suu Kyi, ținută într-un loc strict secret, este vizată de patru capete de acuzare, în special de „incitare la tulburarea ordinii publice”.
Șase jurnaliști birmani, între care Thein Zaw, fotoreporter al agenției Associated Press, au fost arestați și aruncați în închisoare. Sunt urmăriți pentru „provocarea fricii în rândul populației”, pentru „difuzare de știri false” și pentru ”incitarea angajaților guvernului militar la nesupunere”.
Junta rămâne surdă la condamnările internaționale
Însuși ambasadorul birman la Națiunile Unite, Kyaw Moe Tun, a rupt într-o manieră spectaculoasă legătura cu generalii instauraţi la putere în țara sa și a cerut public înlăturarea regimului militar. Deși junta a desemnat un nou ambasador la ONU, Birmania se consideră reprezentată tot de fostul diplomat – un imbroglio juridic ce va trebui tranșat de către ONU.
Regatul Unit a cerut o nouă reuniune a Consiliului de Securitate,vineri, pentru a lua în dezbatere tragedia actuală din Birmania, pe care refuză să o condamne Rusia și China. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a chemat la „încetarea imediată a represiunilor”. Statele Unite au condamnat miercuri „violenţele atroce din Birmania, comise de către militari”. Purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price, a dat asigurări că Washingtonul, care deja i-a sancționat pe șefii armatei birmane, ia în discuție „noi măsuri pentru ca aceștia să dea socoteală” pentru crimele comise împotriva civililor birmani.