7.1 C
București
joi, 21 ianuarie

Boris Johnson, scăpat cu viață din “ghearele” Covid-19, revine la conducerea guvernului pe fondul unor severe presiuni sanitare și economice

El însuși lovit de coronavirus, premierul britanic și-a reluat luni activitatea sub presiunea crescândă de a găsi și dezvălui planul de blocare a propagării pandemiei, dar și de a diminua din severitatea măsurilor de izolare în vigoare de mai bine de o lună. Misiune grea, dat fiind că inclusiv luni dimineață era anunțată o nouă creștere a numărului contaminaţilor cu Covid-19, depășind pragul de 20.000.

Revine în Downing Street un Boris Johnson așa cum îl știu britanicii dintotdeauna, scrie ziarul “Daily Telegraph”. După ce joia trecută a purtat convorbiri telefonice cu Donald Trump și cu regina Elisabeta a II-a, președintele american l-a găsit pe Johnson “așa cum l-a cunoscut”, cu “o energie fenomenală, de un dinamism fenomenal”.

Un bilanț care se anunță mai greu decât se prevăzuse

Luni dimineață, cifre oficiale anunțau depășirea pragului de 20.000 decese (20.319) cauzate de coronavirus, însoțite de ample polemici, critici dure la adresa modului în care guvernul britanic a reacționat inițial la pandemie. Și în prezent, testările sunt limitate, iar echipamentele de protecție pentru personalul medical sunt în continuare insuficiente. La toate acestea, încă o temă de polemică: prezența lui Dominic Cummings, un vechi consilier controversat al lui Johnson, cu idei năstrușnice în Comitetul științific însărcinat cu consilierea premierului, influențând deciziile guvernului, dovedite ulterior a fi fost eronate în tratarea pandemiei.

O nouă îngrijorare a provocat luni anunțul potrivit căruia în ultimele 24 de ore au mai murit peste 800 de persoane. În plus, cifrele oficiale, spun surse londoneze citate de corespondentul la Mondra al RFI, nu includ decât decesele din spitale. Guvernul britanic este tot mai criticat și pentru lipsa de transparență. S-a aflat că numărul morților la domicilii și ospicii ar crește rapid și ar putea să se dovedească greu de controlat. Mulți britanici reproșează guvernului lipsa de onestitate în numărarea și anunțarea cifrelor reale ale deceselor și ale contaminaţilor. Lipsa de transparență a fost probată de presă inclusiv prin minimalizarea gravității stării de sănătate a premierului Johnson până în momentul în care s-a impus spitalizarea sa de urgență și a fost supus terapiei intensive.

Primul apel al lui Boris Johnson: să se continue respectarea izolării

Curba epidemiei “începe să se inverseze în Regatul Unit, dar britanicii trebuie să continue să respecte măsurile de izolare, pentru a se evita o recrudescență”, a declarat premierul Boris Johnson luni, în prima sa declarație la revenirea în Downing Street; “Începem acum inversarea tendinței”, a repetat premierul britanic, luând cunoștință personal de presiunile opiniei publice pentru a se elabora o strategie adecvată la noua evoluție a pandemiei.


Foto: By The White House from Washington, DC – #UNGA, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82769316

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW