În ciuda tuturor comentariilor în bună măsură descurajatoare, Comisia Europeană speră să lucreze în maniera cea mai bună posibil cu Boris Johnson, noul premier britanic. Rămâne însă precaută, fermă pe pozițiile-i cunoscute și încearcă să dibuie intențiile reale ale succesorului doamnei May. La rândul său, Boris Johnson știe bine culisele Consiliului European, ale instituțiilor europene de la Bruxelles, din perioada în care s-a confruntat cu ele în calitate de ministru britanic de Externe, în perioada 2016-2018. Întrebarea este care va fi, cu certitudine, poziția lui Johnson, în condițiile în care nu mai sunt decât 100 de zile până la data fatidică pentru Brexit, 31 octombrie.
Boris Johnson («BoJo», cum i se mai spune în lumea politică britanică) își face, deci, din nou apariția la Bruxelles. De data aceasta, glumele sale nu vor mai fi suficiente pentru a reda cel puțin un surâs responsabililor europeni care în acest moment oscilează între consternare și resemnare la ideea că mai trebuie negociat cu acest imprevizibil susținător al unui Brexit «cu orice preţ».
«BoJo», în fața adevărului
În afara minciunilor repetate, distribuite înaintea referendumului din 2016, este greu pentru liderii și diplomații europeni – în ciuda unei oarecari admiraţii pentru cultura sa și pentru teribila sa logoree – să uite că în perioada 2016-2018 a fost un ministru britanic de Externe uneori strălucit, dar adeseori agresiv, cu un rar comportament de diplomat. La Bruxelles, personalitățile politice cele mai vechi își amintesc de asemenea de Johnson, corespondentul ziarului «Daily Telegraph», care, la începutul carierei de jurnalist, prin anii 1980, atacă zilnic Europa, tot prin «aranjamente» contrare adevărului. Încă de pe atunci, deci, Boris Johnson își construia platforma Brexit.
Bruxellesul rămâne «solid, ferm și realist»
În tot cazul, Bruxellesul se declara pregătit să discute cu un astfel de personaj precum Boris Johnson. Frans Timmermans, răspunzând la o întrebare a presei, a spus: «Politica este plină de oameni de toate culorile, în special în acest moment… Trebuie colaborat cu ei, căci altfel nu realizezi nimic». Nu a pierdut prilejul de a-i da un semnal noului locatar la Downing Street, indiciu că europenii vor fi mai puțin ezitanți decât în trecut în a da lovituri: «Aș sugera să fie reluat și analizat tot ceea ce el (Johnson – n.n.) a scris în ultimii ani».
Frans Timmermans a făcut deja o prezentare a «filozofiei» după care se va ghida Bruxellesul în materie de Brexit: «rămâne solid, ferm și realist în privința fondului, fără să se lase păcălit de formă, după exemplul negocierilor comerciale cu Donald Trump». «Poziția UE», a insistat Timmermans, «este clară: rămâne legată de acordul de retragere deja existent, care este singurul și cel mai bun posibil».
Michel Barnier, negociatorul-șef al Brexit din partea UE, a reamintit, și el, într-un mesaj pe Twitter: «Ne grăbim să lucrăm într-o manieră constructivă cu Boris Johnson (…) pentru a facilita ratificarea acordului de retragere și a permite astfel realizarea unui Brexit ordonat. Noi suntem gata să revedem declarația privind noul parteneriat». Domnia sa a refirmat clar linia «celor 27» membri ai UE: «viitoarea relație poate fi discutată, dar nu și termenii divorțului».
Prime declarații și reacții contradictorii
Abia desemnat premier, Boris Johnson face presiuni. O primă declarație dură a fost anunțul prin care promite ca certă plecarea din UE a Marii Britanii la 31 octombrie, «cu sau fără acord». Numai că, doar guvernul se schimbă acum, nu și parlamentul care deja s-a pronunțat împotriva Brexitului fără acord. Actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat că dorește să conlucreze cu Johnson «în maniera cea mai bună posibil». Aflată în vizită la Paris, pentru o primă întâlnire cu Emmanuel Macron, doamna Ursula von der Leyen, noul președinte ales al Comisiei Europene (ce urmează să-și înceapă activitatea la începutul lunii noiembrie), a reamintit într-o declarație de presă că UE și Regatul Unit «au de înfruntat, împreună, numeroase și dificile probleme», motiv pentru care, a subliniat ea, «este foarte importantă construirea unor bune relații», în interesul ambelor părți. Apare, însă, o chestiune ce pune «la încercare» cuplul franco-german. Parisul vrea să fie întoarsă cât mai rapid pagina Brexit, în timp ce Berlinul consideră că trebuie privilegiat cu orice preț, chiar și cu o amânare, realizarea unui acord privind relațiile viitoare ale UE cu Londra. Acest voluntarism al Germaniei riscă să se lovească de pesimismul instalat la Bruxelles, unde a devenit cel mai probabil Brexitul fără acord. Toată lumea avizată de la Bruxelles, semnalează corespondenții «Les Echos», se așteaptă la încercări ale lui Boris Johnson de a sparge unitatea europenilor. Greu de realizat, spun corespondenții citați, toți «cei 27» angajându-se ferm să susțină un Brexit ordonat, în baza acordului Brexit deja existent .