9.1 C
București
joi, 22 aprilie

Liderii a 24 state ale lumii propun un tratat internațional privind pandemiile

24 șefi de state de pe cinci continente, plus şedinţele Consiliului European și directorul general al OMS au semnat marţi în „Le Monde” un apel la elaborarea unui „tratat internațional privind pandemiile” vizând modalitățile de a face față viitoarelor situații de urgență sanitară de mare amploare.

Printre semnatari figurează Emmanuel Macron, Angela Merkel, Boris Johnson, sud-coreeanul Moon Jae-in, sud-africanul Cyril Ramaphosa, indonezianul Joko Widodo şi președintele chilian Sebastian Pinera.

„Într-un moment în care Covid-19 profită de slăbiciunile și divizările noastre, se spune în apelul publicat în „Le Monde”, un astfel de angajament colectiv ar constitui o etapă importantă către consolidarea pregătirii noastre pentru pandemii la cel mai înalt nivel politic”…”Vor fi alte pandemii și alte situații de urgență sanitară de mare amploare. Niciun guvern și niciun organism multilateral nu poate, singur, să facă față acestei amenințări”, mai subliniază apelul citat.

Semnatari ai apelului, Charles Michel, președintele Consiliului European, și Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, au prezentat presei proiectul unui tratat internațional privind pandemiile, fondat pe „Reglementarea sanitară internațională”, un instrument juridic adoptat în 2005.

„Cooperarea internațională”

Întărirea rezilienței la pandemii, relevă apelul mai sus menționat, presupune „consolidarea cooperării internaționale în vederea ameliorării, spre exemplu, a sistemelor de alertă, punerea în comun a informațiilor, cercetarea, precum și producerea și distribuirea vaccinurilor, a medicamentelor, a produselor de diagnostic și a echipamentelor de protecție”. Semnatarii apelului se angajează să garanteze un acces universal și echitabil la vaccinuri, medicamente și la produse de diagnostic sigure, eficace și abordabile pentru această pandemie și cele ce vor urma…Vaccinarea este un bun public mondial”, afirmă semnatarii apelului. Un tratat, mai spun ei, „trebuie să conducă la o mai mare responsabilitate reciprocă, la o împărțire a responsabilităților, la favorizarea transparenței și a cooperării în cadrul sistemului internațional și cheamă la tragerea învăţămintelor din pandemia actuală cu Covid-19, la cooperarea cu societatea civilă şi cu sectorul privat.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW