20.4 C
București
joi, 13 mai

Brexit: Guvernul britanic continuă discuțiile cu opoziția laburistă, în încercarea de a găsi un compromis «transpartizan»

(Corespondenţă din Strasbourg)

Deși recentul summit european extraordinar a fixat drept termen de găsire a unui compromis pentru Brexit data de 31 octombrie cel mai târziu, discuțiile între guvernul britanic și opoziția laburistă vor fi reluate urgent în cursul acestei săptămâni, urmând ca după sărbătorile pascale să se tragă concluziile.

Guvernul May cere parlamentului britanic ca, «în interes național», să susțină elaborarea unui compromis transpartizan în intervalul de timp ce-l au la dispoziție până în 31 octombrie, ceea ce ar permite evitarea unui Brexit fără acord.

Vicepremierul britanic David Lidington a confirmat acest plan într-o declarație pentru BBC, cu precizarea că a convenit cu un responsabil laburist, John McDonnell, «un program de reuniuni pentru discutarea unor chestiuni cum ar fi normele privind mediul înconjurător, drepturile muncitorilor, relațiile în materie de securitate între Regatul Unit și Uniunea Europeană».

«Lucrurile nu mai pot trena multă vreme»

David Lidington și-a exprimat speranța că o concluzie asupra situației va fi făcută îndată ce Parlamentul va reveni din vacanță pentru sărbătorile pascale, întrucât, a subliniat domnia sa, «chestiunea nu mai poate trena multă vreme». În cazul în care nu va fi găsit un compromis, a mai spus Lidington, guvernul doamnei May va propune Parlamentului să aleagă opțiunea preferată, în loc să voteze împotriva tuturor opțiunilor. Și atunci, guvernul va pune în aplicare voința Parlamentului, a garantat vicepremierul Lidington. Întrucât deputații britanici au votat de trei ori împotriva acordului negociat de doamna premier cu Bruxellesul, opunându-se apoi tuturor alternativelor parlamentare de ieșire din UE sau organizarea unui alt referendum, guvernul cere acum parlamentului ca, «în interes național», să susțină elaborarea unui compromis transpartizan în intervalul de timp ce-l au la dispoziție până în 31 octombrie, ceea ce ar permite evitarea unui Brexit fără acord.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW