După mai multe zile de blocaj, Regatul Unit a acceptat în final reluarea negocierilor cu Bruxellesul începând de joi, 22 octombrie. Nu puține sunt însă opiniile chiar la Londra, relatează corespondentul ziarului „Les Echos”, potrivit cărora incertitudinea în privința șanselor de a se ajunge la un acord continuă să fie considerabilă.
Negocierile vor putea, deci, să fie reluate începând din 22 octombrie, la Londra.Un purtător de cuvânt al guvernului britanic releva miercuri seară într-un comunicat că recentele declarații făcute de negociatorul-șef european Michel Barnier în Parlamentul European au oferit suficiente semnale pentru a relua tratativele. „Suntem gata să primim echipa de negociatori ai Uniunii Europene la Londra”, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului britanic…”Ne-am pus de acord asupra unei serii de principii pentru a trece, în această fază a negocierilor, la discuții mai intense”. Negocierile urmează să aibă loc în fiecare zi, începând de joi, 22 octombrie, după-amiază, a adăugat purtătorul de cuvânt citat.
Semnalele transmise Londrei de către Michel Barnier
Miercuri, în Parlamentul European, Michel Barnier, cu cuvinte bine alese, dar ferme, a transmis Londrei semnalele așteptate. Subliniind că un acord post-Brexit este posibil, domnia sa a dat asigurări că discuțiile vor fi „pe deplin compatibile cu respectarea suveranității britanice”, idee ce preocupa guvernul lui Boris Johnson. Londra făcuse din acest punct una dintre condițiile sine qua non pentru o eventuală reluare a negocierilor. Alte cuvinte ale lui Barnier apreciate la Londra: Negociatorul UE a spus foarte clar că un eventual acord „va avea nevoie de eforturile ambelor părți”. O idee ce nu s-a regăsit în concluziile summitului european de săptămâna trecută, din care reieșea că viitoare compromisuri erau așteptate doar din partea Regatului Unit. Ca atare, după câteva zile de „gândire”, negociatorii europeni merg la Londra pentru negocieri pe un document juridic așa cum a dorit Londra. Surse informate spun însă că, în ciuda intensificării discuțiilor, în actualul stadiu este greu de presupus care va fi finalul lor. De ce? Pentru că, pe fond, fricțiunile rămân. Este, în opinia multor analiști, necesar „un simt ascuțit de compromis” de ambele părți pentru a se ajunge la o înțelegere în dosarul referitor la pescuit. Dificultăți vor exista în continuare în dezbaterea dosarelor privind viitoarea concurență echitabilă între Londra și europeni, sau în cel privind guvernanță viitorului acord.
Așa explică în corespondența sa jurnalistul de la „Les Echos” o declarație a purtătorului de cuvânt al guvernului britanic în care a chemat întreprinderile țării să se pregătească de urgență pentru orice scenariu, întrucât „este posibilă încheierea negocierilor fără vreun rezultat”.