Într-un interviu acordat ziarului „Mail on Sunday”, David Frost, negociatorul britanic al acordului post-Brexit cu Bruxelles-ul, a avertizat că țara sa nu va deveni „un stat vasal” al Uniunii Europene, indiferent de ce acord comercial post-Brexit va fi încheiat cu „cei 27” membri ai Uniunii.
Înaintea celei de a opta și ultima rundă de negocieri cu Uniunea Europeană din această săptămână, la Londra, David Frost a subliniat că Regatul Unit „nu va face concesii în privința principiului fundamental de a deține controlul asupra propriilor legi”…”Nu vom accepta clauze care le-ar conferi drept de control asupra monedei noastre sau asupra modului nostru de a ne organiza lucrurile aici, în Regatul Unit, iar acest lucru nu trebuie să facă obiectul unei polemici”…”Pentru asta a votat poporul britanic și se va produce la sfârșitul acestui an, indiferent ce se întâmplă”, a insistat David Frost.
Negocierile continuă totuși să treneze
Negocierile Londrei cu Bruxelles-ul privind viitoarele relații comerciale post-Brexit „patinează” din cauza deosebirilor radicale de poziții asupra unora dintre dosare, chiar dacă timpul presează. Un eventual acord trebuie validat de către statele membre și ratificat de Parlamentul European, ceea ce necesită timp. Există serioase dubii că până la 31 decembrie, data-limită, se va ajunge totuși la un acord post-Brexit. Culmea, potrivit lui David Frost, nici premierul Boris Johnson și nici miniștrii săi nu se tem de un astfel de scenariu. Ei spun că dacă nu se ajunge la un acord comercial ca cel încheiat de Londra cu Canada, se va aplica formula similară celei cu Australia, Regatul Unit fiind gata pentru o astfel de soluție. Fără un acord cu Bruxelles-ul, relațiile Regatului Unit cu Europa vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), ce implică taxe vamale mari și controale vamale severe (implicând costuri suplimentare considerabile), deloc binevenite pentru o economie britanică grav lovită de criza sanitară.