În cadrul discuțiilor pe care continuă să le poarte cu liderul laburist Jeremy Corbyn, Theresa May a declarat că intenționează să prezinte Parlamentului, în prima săptămână a lunii iunie – pentru a patra oară – textul acordului Brexit pe care l-a realizat cu Bruxellesul. Textul respectiv a fost deja respins în trei rânduri de Camera Comunelor, motiv pentru care s-a ajuns în cele din urmă la amânarea plecării din UE până la 31 octombrie.
Proiectul de acord este în continuare contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai guvernului au demisionat, în semn de protest faţă de acordul pe tema Brexit.
Executivul britanic consideră că prezentarea unui proiect de lege privind Brexit „este imperativ necesară” la începutul lunii iunie, pentru ca Regatul Unit să poată părăsi UE înaintea vacanţei parlamentare de vară, care începe în luna iulie. Marți, Theresa May a prezidat o reuniune a guvernului la care a fost punctat progresul făcut pentru a rezolva impasul politic privind Brexit. Toți miniștrii au fost de acord cu continuarea discuțiilor cu opoziția. Discuțiile cu opoziția urmau să continue și în zilele următoare, cu scopul construirii unei majorități stabile care să garanteze trecerea, în deplină securitate, la vot a proiectului de lege privitor la acordul de plecare din UE. Executivul britanic speră, totodată, să evite ca deputaţii britanici aleşi în scrutinul europarlamentar din 23 mai să preia mandatele în noua legislatură a Parlamentului European, a cărei primă sesiune plenară este prevăzută pentru 2 iulie.
Disensiuni în privința unei uniuni vamale
O piedică în calea ieșirii din dificultate o reprezintă perspectiva unei uniuni vamale cu Uniunea Europeană. Theresa May a acceptat acest principiu doar până în 2022, lăsând laburiștilor posibilitatea de a-l pereniza, în cazul în care vor câștiga alegerile generale prevăzute în acel an. Numai că laburiștii au respins această propunere în forma cerută de doamna May și au solicitat ca ea să rămână definitivă încă din acest moment. Împotmoliţi în aceste discuții, conservatorii și laburiștii au ajuns în situația de a organiza totuși un scrutin european foarte dificil. Cum Brexitul a fost amânat până în 31 octombrie, alegătorii britanici vor trebui, din nou, să-și desemneze la 23 mai deputații în PE. Ultimele sondaje de opinie plasează Partidul Brexit al eurofobului Nigel Farage în fruntea intențiilor de vot, cu 34% din persoanele intervievate. Laburiștii se situează pe poziția a doua, cu doar 16% din intențiile de vot, în timp ce Conservatorii se află pe a cincea poziție, cu 10 din intențiile de vot, după Liberal-Democrați (15%) și Ecologiști (11%).