Capsula Crew Dragon Endeavour, creată de societatea privată americană Space X, a ajuns și s-a conectat sâmbătă fără probleme la Stația Spațială Internațională (IIS), potrivit imaginilor difuzate în direct de postul de televiziune al NASA. Reamintim că decolarea a avut loc vineri dimineață, de la centrul spațial Kennedy, la bordul capsulei aflându-se un echipaj alcătuit din patru astronauți: francezul Thomas Pesquet, din partea Agenției spațiale europene (ESA), americanii Shane Kimbrough şi Megan McArthu și japonezul Akihiko Hoshide. Francezul Thomas Pesquet urmează să fie vreme de șase luni comandantul ISS. De relevat că, după succesul din luna mai 2020 cu primul zbor-test cu echipaj la bord, societatea privată Space X a lui Elon Musk a spart practic monopolul rus al zborurilor către ISS.
Rusia părăsește în 2025 ISS și își construiește o proprie stație spațială
Într-un interviu televizat, vicepremierul rus Iuri Borisov a anunțat dezangajarea Rusiei, începând din 2025, față de Stația Spațială Internațională. „Nu putem risca viața cosmonauţilor noștri, a spus oficialul rus. Structura și metalul s-au învechit, ceea ce poate antrena consecințe ireversibile și chiar catastrofe”. Potrivit agenției spațiale ruse Roscosmos, acordul Rusiei cu partenerii săi internaționali privind ISS expiră în 2024. Atunci ajung la limita rezistenței structurile ISS , motiv pentru care Rusia se ambiţionează să-și creeze o nouă stație spațială proprie.
S-a aflat că noua stație spațială rusă va fi construită de ENERGIA, cea mai mare întreprindere spațială rusă, și va costa 4 miliarde de euro (de 25 de ori mai puțin decât ISS). Potrivit vicepremierului Iuri Borisov, viitoarea stație spațială se va afla la o altitudine mai înaltă decât actuala ISS, cu scopul de a se putea supraveghea mai bine Polii, Arctica fiind o regiune strategică pentru Rusia.
Lansată în 1998 de NASA și agenția spațială rusă, ISS a fost concepută inițial pentru o durată operațională de 15 ani. Numai că sfârșitul exploatării este amânat mereu, în ciuda criticilor crescânde la adresa costurilor ei (3-4 miliarde de dolari anual pentru NASA).
Tot desene animate marca Walt Disney ?