Există mai multe motive pentru care un cuplu poate întâmpina dificultăți atunci când vine vorba de conceperea unui copil. Obiceiurile de viață proaste, cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau de droguri, sunt, de cele mai multe ori, o cauză importantă ce poate duce la infertilitate. Totodată, anumite afecțiuni pot reduce capacitatea de reproducere, unele dintre ele fiind specifice femeilor, altele doar bărbaților. Află care sunt cele mai importante dintre acestea și cum este afectată fertilitatea:
Endometrioza
Endometrioza este o boală care afectează cavitatea pelviană a unei femei. Anumite fragmente de țesut din mucoasa interioară a uterului, care poartă numele de endometru, pot crește și pot provoca dureri în timpul menstruației, fiind și o cauză importantă a infertilității la femei.
Concret, în perioada menstruației, un organism sănătos va elimina endometrul odată cu sângele menstrual. În cazul instalării endometriozei, țesutul se va acumula în interiorul bazinului, pe suprafața organelor pelvine. Dacă afecțiunea va determina fixarea țesutului pe ovare sau pe capetele trompelor uterine, atunci contactul dintre ovul și spermatozoizi pentru fertilizare nu va fi posibil.
În cazul în care suferi de endometrioză, medicul tău îți va sugera un anumit tratament medicamentos sau o intervenție chirurgicală, care va permite îndepărtarea endometrului, pentru îmbunătățirea fertilității.
Infecții ale tractului reproductiv
Infertilitatea mai poate avea o cauză comună atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor. Bolile cu transmitere sexuală, în special chlamydia și gonoreea, care nu sunt tratate la timp pot duce la imposibilitatea de a procrea. Același impact îl pot avea și cicatricile sau deteriorarea trompelor uterine ori blocarea canalelor seminale și a altor structuri de reproducere.
Boala inflamatorie pelvină
Aceasta este o infecție a sistemului reproducător superior al unei femei și afectează deopotrivă trompele uterine, uterul și ovarele. Cea mai importantă cauză a bolii inflamatorii pelvine este o altă boală cu transmitere sexuală, dar poate apărea și după o intervenție chirurgicală, cum ar fi un avort, o naștere sau după o utilizare a unui sterilet.
Dezechilibre hormonale
Dacă ciclul tău nu este unul regulat, înseamnă că nici ovulația nu este una cu o recurență permanentă. Acest aspect poate determina absența semnalelor chimice transmise de hormoni, deci un dezechilibru în acest sens. Discută cu medicul tău și află care este cea mai bună soluție pentru tine, pentru a avea menstruație în fiecare lună.
Varicocele
Această afecțiune a venelor scrotale dilatate afectează unul sau ambele testicule. Aceste varice dilatate sunt destul de frecvente la bărbații fertili, precum și la cei infertili. Condiția poate crește temperatura din testicule și poate modifica producția de spermă, provocând un număr scăzut de spermatozoizi. Deoarece varicocelele nu explică întotdeauna infertilitatea unui cuplu, un urolog va lua în considerare toate cauzele posibile ale infertilității pentru a evalua dacă chirurgia corectivă are șanse rezonabile de succes în acest sens.
Prostatita
O altă cauză des întâlnită a infertilității masculine, prostatita este o infecție la nivelul prostatei. Simptomele pot varia de la nici una la urgență, urinare dureroasă și durere în timpul sau după ejaculare, cu sau fără durere în prostată. Prostatita poate fi diagnosticată de obicei printr-un examen fizic și teste de laborator și poate necesita tratament cu antibiotice.
Așa cum spuneam și la începutul acestui material, și obiceiurile nesănătoase și excesele pot duce, în timp, la infertilitate, indiferent dacă vorbim despre femei sau despre bărbați. Consumul exagerat de cofeină, consumul frecvent de alcool, fumatul sau drogurile ușoare, de tipul marijuana, pot reduce semnificativ capacitatea de reproducere. Discută cu medicul tău și vezi care ar fi cea mai bună și sănătoasă soluție pentru a scăpa de vicii.
_________________________________________________________________________
REFERINȚE