Care sunt avantajele echipamentelor de protectie in timpul pandemiei

Pandemia de Covid-19 a luat prin surprindere lumea, inclusiv specialistii din domeniul medical. Desi numeroase boli au afectat omenirea in ultimele decenii, aceasta nu s-a mai confruntat cu o pandemie de acest tip de mai bine de un secol. Neasteptat a fost si faptul ca responsabil pentru criza sanitara a fost un coronavirus, desi multi specialisti se asteptau ca un virus gripal sa declanseze o eventuala pandemie. In fata unei asemenea provocari, protejarea personalului medical si de ingrijire s-a dovedit o preocupare esentiala, iar echipamentele de protectie (cunoscute si ca PPE) au devenit resurse deosebit de cautate si consumate. Cum pandemia continua, cunoasterea avantajelor pe care echipamentele le aduc in lupta cu virusul reprezinta o prioritate pentru orice persoana implicata in activitati de tip medical.

Transmiterea coronavirusului si echipamentele de protectie

Cea mai mare concentratie virala de SARS-Cov-2 se gaseste in sputa si in secretiile aparatului respirator superior. Desi virusul poate patrunde in sange, nu se considera ca acesta este o sursa importanta de infectare. Virusul se transmite prin picaturi de secretii, pe care oamenii le elimina atunci cand stranuta, tusesc sau vorbesc. Picaturile foarte mici circula in aer timp de mai multe ore si pot patrunde in organism prin caile respiratorii sau ochi. Transmiterea prin intermediul suprafetelor este posibila si are loc pentru ca virusul poate rezista pe ele de la cateva ore pana la cateva zile. 

Utilizarea unui echipament de protectie adecvat este una dintre cele mai importante metode de prevenire a imbolnavirii de Covid-19 a personalului medical si de ingrijire. Aceasta trebuie dublata de un management al procedurilor si resurselor foarte strict, astfel incat contaminarea sa fie redusa la minimum.

Avantaje ale echipamentelor de protectie

Tipuri de PPE

Echipamentele de protectie impotriva contaminarii cu SARS-Cov-2 se bazeaza pe blocarea contactului si circulatiei virusului si sunt de mai multe tipuri. Cateva exemple de echipamente de protectie sunt:

  • Masca
  • Scut pentru fata 
  • Ochelari de protectie
  • Halat
  • Manusi
  • Incaltaminte
  • Sort impermeabil
  • Combinezon
  • Boneta
  • Botosi

O persoana implicata in activitati medicale nu trebuie sa foloseasca simultan toate echipamentele, ci in functie de protocolul fixat pentru fiecare tip de simptomatologie sau procedura. De exemplu, in cazul procedurilor generatoare de aerosoli, ca intubarea, ventilatia, traheostomia, se recomanda purtarea de sorturi impermeabile. 

Rolul echipamentelor de protectie

Echipamentele de protectie ofera diverse avantaje, in functie specificul lor si de contextul in care sunt folosite. Astfel, mastile chirurgicale sunt rezistente la fluide si blocheaza transmiterea picaturilor. Cand pacientii le poarta, se reduce semnificativ posibilitatea dispersiei de secretii respiratorii in aer, iar purtarea lor si de catre personal are ca efect cresterea eficientei lor. Manusile de nitril protejeaza mainile de contactul cu virusul, lucru deosebit de important pentru ca, deseori, contaminarea cu o boala se face prin atingerea unui pacient sau suprafete, urmata de atingerea fetei, a gurii sau a unor mucoase. Halatul blocheaza contaminarea hainelor si a pielii, iar scutul a gurii, nasului si ochilor. 

In cazul anumitor ramuri medicale, ca de exemplu stomatologia, purtarea scutului facial este esentiala pentru protejarea personalului de picaturile de saliva care se ridica in aer in timpul lucrului. Folosirea botosilor de unica folosinta reprezinta o masura prin care se opreste transmiterea virusului din exterior in interiorul unitatii in care se desfasoara procedurile. Indiferent de specificul mediului si situatie, personalul trebuie sa utilizeze PPE in conformitate cu procedurile stabilite de autoritatile in domeniu.

Echipamentele de protectie ofera avantaje cruciale in timpul pandemiei si contribuie la eforturile de stopare a acesteia. Intreg personalul medical trebuie sa le utilizeze, adaptandu-le in functie de context, procedura si simtomatologia pacientilor, pentru a preveni transmiterea virusului SARS-Cov-2 si imbolnavirea.

Referinte: 

National Centre for Immunization. “Covid 19 Transmission.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 21 July 2021, www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/transmission/index.html.

WHO. “Personal Protective Equipment FOR COVID-19.” World Health Organization, World Health Organization, 13 Nov. 2020, www.who.int/teams/health-product-policy-and-standards/assistive-and-medical-technology/medical-devices/ppe/ppe-covid.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW