Care sunt cele mai frecvent diagnosticate boli cardiace și cum te poți proteja împotriva lor

Bolile cardiace și ale vaselor de sânge se mai numesc boli cardiovasculare și cuprind numeroase probleme de sănătate, de la probleme legate de structura sau funcționarea normală a inimii, până la creșterea riscului de cheaguri de sânge, formarea de depozite adipoase, îngroșarea pereților arteriali și multe alte aspecte. Este important să știm că cele mai multe boli cardiace pot fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Unele afecțiuni sunt genetice și necesită alte tipuri de tratament, inclusiv chirurgical. Toate afecțiunile cardiace se pot ameliora și trata la Cardiologie Medlife.  

Cele mai frecvent diagnosticate boli cardiace

Hipertensiune arterială (HTA)

Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă boală cardiacă. Valorile normale ale tensiunii arteriale nu trebuie să depășească 140 mmHg (tensiunea arterială sistolică) și 85 mm Hg (tensiunea arterială diastolică). Trebuie reținut că aceste valori se află la limita superioară a normalului, valorile optime sunt de 130/80 mmHg.

Dacă hipertensiunea arterială este cauzată de factori genetici, atunci pacientul necesită tratament pe tot parcursul vieții. În toate celelalte cazuri trebuie identificată cauza (poate fi boală renală, endocrină, boală cardiacă congenitală).

Simptomele resimțite de pacientul care suferă de hipertensiune arterială sunt: cefalee, tulburări de vedere, tulburări de auz, amețeli. Complicațiile pot duce la accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență renală.

Tratamentul HTA presupune scăderea valorilor tensiunii arteriale, dar de asemenea și un regim igieno-dietetic (reducerea consumului de sare, scăderea în greutate, interzicerea fumatului).

Tulburări de ritm

Tulburările de ritm se mai numesc și aritmii. Poate fi vorba despre tahicardii (ritmul rapid) sau bradicardii (ritm lent). Pacientul poate resimți palpitații cu ritm rapid și neregulat, amețeli, dispnee, oboseală, slăbiciune.

Tratamentul aritmiilor se stabilește în funcție de gravitatea cazului, de vârsta și de simptomele resimțite de pacient. Unele aritmii nu necesită niciun tratament. În alte cazuri se impune internarea rapidă a pacientului. Tratamentul medicamentos se stabilește în funcție de cauza tulburărilor de ritm și de severitatea aritmiei. În cele mai grave cazuri se pot implanta dispozitive antiaritmice (defibrilator intern).

Cardiomiopatie

Cardiomiopatia este o afecțiune a mușchiului cardiac. Altfel spus, structura miocardului este modificată ceea ce influențează funcționarea acestuia. Pacientul resimte dispnee, oboseală, edeme. Dacă nu este tratată la timp, sau adecvat, cardiomiopatia poate duce la embolie arterială, embolie pulmonară, tulburări de ritm.

Tratamentul obișnuit al cardiomiopatiei presupune administrarea de diuretice, tonicardiace (medicamente care cresc forța de contracție a inimii), antiaritmice, anticoagulante. Se recomandă reducerea efortului și un regim hiposodat. În cazurile dificile, se recomandă montarea unui defibrilator, sau se poate interveni chirurgical (transplant cardiac).

Cardiopatie ischemică (boală cardiacă coronariană)

Cardiopatia ischemică este o afecțiune a mușchiului cardiac cauzată de îngustarea sau blocarea arterelor coronare. La baza acestei probleme stă ateroscleroza (îngroșarea arterelor care la un moment dat blochează fluxul de sânge către miocard). Factorii de risc ai acestei afecțiuni sunt fumatul, colesterolul mărit, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul.

Tratamentul cardiopatiei ischemice poate fi medicamentos sau chirurgical, în funcție de gravitatea afecțiunii. Se recomandă renunțarea la fumat, tratarea hipertensiunii arteriale, reducererea greutății corporale, adoptarea unui stil de viață sănătos.

Insuficiență cardiacă

Insuficiența cardiacă este un sindrom cardiac. Inima nu mai poate asigura debitul cardiac adecvat de care are nevoie organismul pentru a funcționa normal. Cauzele sunt multiple: afecțiuni ale mușchiului inimii, boală coronariană, hipertensiune arterială, aritmii. Tratamentul este medicamentos (de stimulare a contractilității, de diminuare a stazei, vasodilatatoare, beta blocante), sau chirurgical.

Cum se pot  preveni bolile cardiace

Bolile de inimă pot fi prevenite, în cele mai multe cazuri, cu excepția cazurilor care au la bază factori genetici. Modalitățile de prevenție ale bolilor cardiovasculare sunt:

  • exerciții fizice regulate: 30 de minute cel puțin în fiecare zi. În acest fel se reduce riscul de hipertensiune arterială, diabet sau stres, o componentă importantă a bolilor de inimă. Nu este nevoie de exerciții fizice intense, plimbarea, urcatul scărilor, activitățile casnice pot fi suficiente.
  • renunțarea la fumat: este bine de știut că substanțele din tutun pot afecta arterele și pot provoca instalarea unor boli de inimă. Fumatul poate crește riscul de accident vascular cerebral și de cancer pulmonar.
  • reducerea cantității de sare: este bine să fie verificate etichetele produselor care conțin sare și să se dimineze sarea în preparatele făcute în casă.
  • adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate:  se recomandă fructe, legume, cereale integrale și produse  lactate sărace în grăsimi.
  • diminuarea consumului de alcool: în cantități moderate, alcoolul este un protector al inimii.
  • menținerea unei greutăți normale: surplusul de greutate crește riscul de a dezvolta boli de inimă, mai ales odată cu înaintarea în vârstă.
  • efectuarea de controale medicale regulate: ajută la identificarea din timp a unor probleme cardiace. Este vorba despre monitorizarea tensiunii arteriale, testarea nivelului de colesterol, investigații pentru diabet.
- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW