marți, 7 iulie, 2020
32.1 C
București

Cum îți influențează personalitatea propriul stil de negociere?

La fel ca în relațiile din viață, și negociatorii se confruntă cu divergențe conturate de nepotrivirea de caracter. De cele mai multe ori se adoptă ideea “Așa sunt eu”, dar nu este chiar atât de simplu. Pentru că este mai greu să faci pace decât să pornești un război este necesar să te orientezi spre diferite abilități de negociere, cât și spre modul de a fi a persoanei cu care stabilești o colaborare.

În principiu, nu există o rețetă 100% sigură care asigură succesul în acest domeniu, dar diversele cursuri de negociere pentru manageri reprezintă un punct de bază. Pe scotwork.ro vei invața cum să echilibrezi balanța dintre personalitate și abilități într-un mod profesional. 

Tipuri de negociatori în funcție de personalitate

În cele ce urmează, vor fi prezentate câteva tipuri de negociatori, precum și modul în care intervine personalitatea fiecăruia, în stilul preferat de negociere:

  • Negociatorul competitiv

Caracteristica definitorie a acestui tip de negociator este agresivitatea. Provocările, mizele mari și câștigurile substanțiale sunt aspectele ce îi influențează deciziile în marea majoritate a timpului. Este mai degrabă potrivit în negocierile tranzacționale, punctuale, decât pentru cele care implică o colaborare pe termen lung. Urmarea unor cursuri de negociere pentru manageri te va ajuta să identifici punctele forte și să îți depășești limitele de stil pentru a te descurca indiferent de situație. 

  • Negociatorul care preferă colaborarea

Pentru ca o negociere să aducă beneficii în ambele tabere, este nevoie să se înțeleagă ce vor ceilalți, dar mai ales de ce își doresc ce au specificat. Abilitățile de negociere se pot învăța și este indicat să se meargă pe ideea de colaborare într-un cadru în care sunt exploatate interesele tuturor.

Să lucrezi cu oamenii nu este simplu, de aceea, cursurile de negociere pentru manageri de pe scotwork.ro scot în evidență criterii esențiale ce țin de personalitate și cum pot fi acestea adaptate în funcție de context. 

  • Negociatorul orientat spre compromisuri

Acest tip de negociere se intersectează adesea cu lipsa timpului. Astfel, din graba de a rezolva cât mai repede orice situație, acest tip de negociator riscă să lase mult prea mult, iar rezultatele pe termen lung să nu fie tocmai avantajoase.

  • Negociatorul orientat spre emoții

Acest tip de negociator este o persoană rezonabilă care reușește să încheie diverse colaborări, dar în același timp este o fire orientată spre emoții și spre modul în care atitudinea lui influențează starea celor din jur. Cu alte cuvinte, este orientat spre ideea de a fi bine pentru toată lumea chiar dacă în timpul acesta își uită interesele proprii. 

Cu ce te ajută cursurile de negociere pentru manageri? 

O rețetă-standard a succesului nu există. Totuși, în cadrul cursurilor de negociere pentru manageri vei învăța să depășești ideea de așa sunt eu. Într-o colaborare, la fel ca în viață nu există eu, ci noi. 

Ce trebuie să urmărești ca să devii un bun negociator?

  • Conștientizează stilul propriu de negociere – este important să identifici care sunt atuurile, dar și punctele tale slabe. Este dacă vrei ca un fel de analiză SWOT a personalității și a impulsurilor care îți influențează deciziile.
  • Ce rol ți se potrivește mai bine ca negociator – pentru acest lucru este indicat să îți dai seama de tipologia persoanei cu care urmează să negociezi. Dacă te pliezi pe stilul acelei persoane, este perfect, dar în caz contrar este recomandat să mai iei pe cineva alături, mai cu seamă pe cineva dispus spre conciliere.
  • Lucrează la abilități și ieși din zona de confort – ca să te perfecționezi trebuie să lași în plan secund aspectele la care deja te pricepi și contextele în care știi că te descurci. Ca să știi ce abilități trebuie să îți dezvolți, învață să să faci față și altor contexte de negociere în care poate nu te identifici.

Este clar că există mai multe tipuri de a negocia, în funcție de personalitate, experiența în afaceri și interesele proprii. Nu se poate spune că un anumit tip de negociere este mai bun sau mai puțin bun, ci mai cu seamă se pot viza abilitățile și modul de a adapta stilul personal, în funcție de context și tipul de negociere.

Tehnica negocierii presupune relaționare și comunicare. Ca să fii eficient, publicul larg recomandă cursurile de negociere pentru manageri de pe scotwork.ro! 

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Inundații devastatoare în Japonia. Ploile torențiale și alunecările de teren continuă

În cursul zilei de marți, în insula Kyushu (din sud-estul Japoniei), puternic lovită de ploi torențiale, au...

Franța are un nou guvern. Dreapta intră în forță la guvernare

Componenţa noului Executiv francez este deja publică începând de luni seară. Sunt remarcate câteva surprize, dar nu...

ANUNȚ DE PUBLICITATE PRIVIND CUMPĂRAREA UNUI IMOBIL CU DESTINAȚIA DE SEDIU PENTRU AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU ADMINISTRARE ȘI REGLEMENTARE ÎN COMUNICAȚII

AUTORITATEA NAȚIONALĂ PENTRU ADMINISTRARE ȘI REGLEMENTARE ÎN COMUNICAȚII, cu sediul în București, str. Delea Nouă, nr. 2,...

Grecii nu acceptă fonduri europene de relansare sub “stricta” supraveghere a utilizării lor

Guvernul grec se opune tipului de condiții nepopulare impuse țărilor în perioada crizei datoriilor, atunci când "Troika",...