După ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la finalul şedinţei BPN al partidului, că ,,instituţiile statului au acţionat corect şi legal la mitingul neautorizat din data de 10 august”, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, marți, în timpul audierilor din Comisia de Apărare din Senat, că preşedintele Klaus Iohannis s-a antepronunţat în ceea ce priveşte faptul că Jandarmeria a acţionat violent la mitingul din 10 august, potrivit Agerpres.
,,Consider că preşedintele României s-a antepronunţat, pentru că toată lumea îşi aminteşte ieşirea publică, imediat după evenimentele din 10 august, în care s-a pronunţat foarte clar în sensul constatării publice că Jandarmeria a acţionat violent. Ulterior, i-a cerut procurorului general să se sesizeze şi cred că (…) Parchetul General nu este în coordonarea Administraţiei Prezidenţiale. Bineînţeles că procurorul general avea competenţa să se sesizeze şi fără să îi solicite preşedintele României lucrul acesta”, a declarat Carmen Dan.
De asemenea, aceasta a spus că poziția Parchetului General face mai degrabă să se nască ,,întrebări decât să se clarifice lucruri, aspecte”.
,,Cred că am argumentat punctul meu de vedere, pentru că, sincer, citind comunicatul Parchetului General de ieri cred că mai degrabă se nasc întrebări decât să se clarifice lucruri, aspecte, uitându-ne la toată presiunea care a fost în ultimele zile, presiunea publică pe şefii Jandarmeriei şi pe secretarul de stat care răspunde de instituţiile prefectului – deocamdată luând în calcul inclusiv faptul că aceştia şi-au aflat calitatea din media şi nu, aşa cum ar fi fost normal, comunicată de către Parchetul General. Tot ce pot să spun este că am încredere că într-un stat de drept justiţia va funcţiona şi că, până la urmă, adevărul va ieşi la lumină şi că în instanţa de judecată se va face dreptate. Am încredere că judecătorii vor face lucrul acesta, fără a se înţelege că pun o umbră de îndoială asupra activităţii procurorilor. Am încredere că actul de justiţie se va înfăptui şi că, până la urmă, adevărul se va alege ca apa de ulei”, a mai spus Carmen Dan, mai notează sursa citată.
Carmen
Dan neagă clasificarea documentelor
Referitor
la clasificarea documentelor, Dan a declarat în fața comisiei că
nu a ,,dispus clasificarea niciunui document sau a acestei note de
raport’’.
,,Eu nu am secretizat absolut niciun document. Documentele de organizare au un caracter secret, în rest tot legea spune că dacă într-un înscris se face referire la documente clasificate acel înscris este clasificat. Eu nu am dispus clasificarea niciunui document sau a acestei note de raport. Caracterul clasificat îl dă legea, și nu dispoziția ministrului”, a spus Carmen Dan.
De asemenea, a precizat că nu s-a exercitat niciun fel de presiune asupra prefectului Capitalei, Speranța Cliseru.
,,Este adevărat că în spațiul public au fost poziționări. Eu spun cu responsabilitate că asupra prefectului nu s-a exercitat de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nicio presiune. Rolul prefectului este simplu, de a se exprima cu acordul de intervenție în forță”, a declarat Dan.
Prefectul Speranța Cliseru: Nu prefectul conduce operațiunile și nici nu pregătește acțiunea în apărarea instituțiilor și a ordinii publice
Prefectul Speranța Cliseru a precizat că nu prefectul se ocupă de acțiunea în apărarea instituțiilor și a ordinii publice. Totodată, Cliseru a ținut să clarifice faptul că ea nu a semnat un ordin, ci doar a aprobat un ordin emis de Jandarmerie.
“A fost probabil neobișnuit să se discute atât despre prefect, pentru că nu prefectul conduce operațiunile și nici nu pregătește acțiunea în apărarea instituțiilor și a ordinii publice, deci e prea multă discuție despre prefect. Nu sunt nicio victimă. De ce aș fi victimă? Eu îmi văd de treaba mea, de atribuțiile mele, știu ce am de făcut. Nu sunt victima nimănui, ca să fie foarte clar. Nu mă simt victimă, nu mă simt oropsită, eu îmi văd de treaba mea. Atâta vreme cât în statul român legislația și drepturile omului se respectă, eu nu am probleme. Eu dorm liniștită pe pernă. Nu am făcut nimic ilegal, nu am făcut nimic imoral, nu dau vină pe alții. Eu mi-am asumat responsabilitățile, m-am dus în Piață, cu toate că puteam să trimit un reprezentant, nu am făcut-o. M-am dus eu acolo. Nu în Piață, cum ați spus dumneavoastră (jurnaliștii – n.r), nu mă plimbam pe acolo. Eu am fost în locul în care mi s-a indicat să mă duc, ca un om disciplinat, nu sunt militar, nu sunt șeful Jandarmilor”, a mai spus Speranța Cliseru, citată de Realitatea.net.
Întrebată de membrii comisiei dacă solicitarea de a emite ordinul de intervenție a aparținut comandantului forțelor de jandarmi, prefectul Capitalei a răspuns că ,,solicitarea a fost făcută de dl Cazan Laurențiu, care nu era la acea oră șeful structurii, ci avea în atribuțiuni asigurarea și menținerea ordinii publice”, scrie ziare.com.
,,M-am preocupat și eu cu privire la pretențiile protestatarilor, la dorința lor de a schimba Guvernul și, într-adevăr, există o stare de îngrijorare la nivelul tuturor instituțiilor implicate. Am discutat cu șefii structurilor de Jandarmerie, de Poliție, dar nu am fost invitată la niciun fel de ședință și nici nu am participat, deci nu cunosc ce s-a discutat acolo sau dacă a avut loc sau nu o astfel de întâlnire. Cu privire la ordinul emis de Jandarmerie, probabil a fost verificat de cei care pot face asta legal din cazul structurilor dumnealor”, a mai declarat Speranța Cliseru.
În același dosar au mai fost audiați Laurențiu Cazan, coordonatorul intervenției din Piața Victoriei, și Ionuț Sindile, șeful interimar al Jandarmeriei.