După ce presa americană publica o astfel de știre la începutul lunii august, fără detalii, sâmbătă, 14 septembrie, și Casa Albă a confirmat moartea lui Hamza bin Laden, fiul preferat al fondatorului grupării teroriste Al Qaida, Oussama bin Laden. «Hamza bin Laden, înalt responsabil al Al-Qaida și fiul lui Oussama bin Laden, a fost ucis într-o operațiune împotriva terorismului, desfășurată de Statele Unite într-o regiune Afganistan/Pakistan»… «Hamza bin Laden a planificat și a acționat cu diverse grupuri teroriste», a declarat președintele Donald Trump într-un comunicat, fără a preciza data exactă a operațiunii respective.
Șeful Pentagonului, Mark Esper, a confirmat știrea de mai sus încă de la 21 august, dar nici el nu furnizase date privind ziua și împrejurările în care Hamza bin Laden fusese ucis. Tânărul, în vârstă de 30 de ani, s-a aflat – din motive de securitate personală – lângă tatăl său, în Afganistan, înaintea atentatelor de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite. Potrivit unor informații din interiorul grupării, acesta fusese desemnat de bin Laden tatăl drept urmașul său la conducerea grupului terorist.
Lista neagră
Al 15-lea din cei 20 de copii ai lui Oussama bin Laden, fiu al celei de a treia soții a fondatorului grupului terorist, lui Hamza i-a fost luată în luna martie cetățenia saudită, dat fiind că el figura pe «lista neagră americană a persoanelor acuzate de terorism». Washingtonul oferise în luna februarie o recompensă de până la un milion de dolari celui care va oferi o informație care să permită ajungerea la locul în care se află Hamza, acuzat că, după moartea tatălui său, în 2011, a preluat conducerea Al Qaida și, începând din 2015, a difuzat mesaje audio și video în care lansa apeluri la atacarea Statelor Unite și a aliaţilor lor, ca răzbunare pentru uciderea tatălui său de către agenți americani. Comitetul ONU pentru sancțiuni împotriva grupului Statul Islamic și Al Qaida a adăugat numele lui Hamza Oussama Muhammad Bin Laden pe lista internațională a persoanelor supuse înghețării averilor pe care le dețin și cărora le sunt interzise călătoriile. Pentru ONU și guvernul american, Hamza era considerat o personalitate periculoasă, susceptibilă de a participa la reconstituirea organizației Al Qaida, slăbită în urma războiului Statelor Unite și al altor state împotriva terorismului.
De-a lungul razboiului din anul 2001 si pana-n prezent, NATO si-a insusit niste victorii asupra talibanilor si a organizatiei teroriste Statul Islamic, care in realitate NU au existat.