Pielea naturala a fost folosita inca din cele mai vechi timpuri de catre oameni. Acestia si-au confectionat din ea tot ce aveau nevoie: corturi, haine, incaltaminte, tolbe pentru sageti sau transportul celui mic. Pielea era cel mai la indemana material pe care il puteau folosi deoarece se ocupau cu cresterea animalelor si foloseau de la acestea tot ce puteau: carne, lapte, oua, blana, piele, fildes, etc.
Pielea naturala trecea printr-un proces de prelucrare destul de complex care nu numai ca dura foarte mult, dar necesita si o munca intensa si sustinuta pana la folosirea propriu-zisa a acelui petic de piele. La final produsul poate avea o suprafata extrem de fina, dar daca nu este asa, asta nu inseamna ca nu este piele naturala. Metodele de prelucrare a pielii naturale au suferit modificari de-a lungul timpului pe masura ce interesul pentru o astfel de industrie a crescut. In zilele noastre, tavacarii au ridicat procesul de prelucrare a pielii la nivel de arta obtinand in final obiecte pe care ti-e atat de drag sa le privesti ca nu ai mai vrea sa la folosesti de teama sa nu le deteriorezi. Tabacirea este cel mai important proces din cele de prelucrare a pielii. Prin intermediul sau pielea cruda devine un material care nu mai poate putrezi in timp. Pentru a tabaci pielea se vor folosi diversi agenti de tabacire cum ar fi saruri, agenti sintetici sau tananti vegetali.
Aceasta contine un anumit grad de grasime naturala care ii ofera supletea si elasticitatea pe care le dorim. In general pielea contine 1% grasime, dar exista si animale la care acest procent este mai mare. De exemplu, pielea de oaie contine 12% grasime. Pe langa grasime, aceasta contine si apa. Daca nu ar contine aceste doua elemente extrem de importante, dupa prelucrare pielea ar ramane rigida avand sanse mari sa crape, iar rezistenta sa s-ar diminua cu fiecare utilizare.
Pielea naturala este folosita in confectionarea de haine, incaltaminte, genti si alte accesorii datorita aspectului sau placut si a longevitatii. De exemplu, la Gepas-Mag.ro gasesti sute de modele de pantofi din mai multe tipuri de piele. In functie de proprietatile sale, dar si de origine, pielea este de mai multe feluri despre care vom vorbi in randurile urmatoare.
Piele blanc – tip de piele obtinut prin prelucrare vegetala, iar finisarea ce se face pe fata pielii ii da un anumit grad de luciu.
Piele nabuc – este obtinuta prin sablare din stratul superior al pielii si are un aspect catifelat. Este similara pielii intoarse, dar este mult mai rezistenta, are alte proprietati si trece prin alt proces de prelucrare.
Piele anilin – este considerata de multi cea mai buna piele din punct de vedere calitativ deoarece este moale si fina la atingere. Aceasta nu se slefuieste, doar se tabaceste.
Piele suede – dupa ce se taie stratul superior de piele se obtine un al doilea strat care se mai numeste si piele velur. Acest tip de piele este originar de la bovine si se foloseste cel mai des pentru obtinerea incaltamintei.
Industria pielariei a suferit diverse inovatii in functie de ideile persoanei care o prelucreaza. De exemplu, casa Prada este cea care a obtinut modelul de piele Saffiano dintr-o piele de vitel. Aceasta piele este durabila, practica si usor de intretinut.
Pielea naturala se deosebeste de cea sintetica prin longevitate, comoditate, comfort termic si pret. Totusi, pentru a o ingriji este nevoie sa stii cateva lucruri esentiale. Fiecare tip de piele necesita o ingrijire personalizata si individualizata.
Pielea blanc se va sterge de praf folosind o laveta moale de bumbac. Daca produsul a fost folosit pe timp de ploaie sau ninsoare, nu trebuie sa il usuci aproape de o sursa de caldura pentru ca va deveni scortos. Cel mai bine este sa il usuci la temperatura camerei, iar daca produsul este o geanta, este recomandat sa o umpli cu hartie pentru a-si mentine forma.
De asemenea, daca ai incaltaminte de piele, nu o uita in soare pentru ca se va decolora si va deveni scortoasa. Daca ai produse din piele colorata curata-le cu o laveta inmuiata in lapte crud, apoi sterge-le folosind o laveta de bumbac moale. Pielea nabuc sau suede care au luciu se sterg folosind o guma de sters, apoi vor fi curatate cu o perie destinata pielii intoarse. Le poti sterge apoi cu o laveta inmuiata in otet alb. Fiecare proces de ingrijire se va realiza cu maxima atentie, iar pentru a preveni eventuale accidente, orice produs de intretinere va fi testat pe o suprafata mica, pe un loc mai putin vizibil. Pentru ingrijire nu vor fi folositi agenti de curatare agresivi. Exista produse de ingrijire speciale pentru un anumit tip de piele.
Petele mai vechi pe obiectele din piele pot fi curatate folosind bicarbonat de sodiu amestecat cu zeama de lamaie in proportii egale. Amestecul obtinut pe toarna pe pata, unde se lasa sa actioneze pentru cateva minute, apoi se sterge cu o laveta de bumbac inmuiata in apa calda. Petele de lichid ies repede folosind pudra de talc, iar daca vrem sa reimprospatam materialul putem folosi o perie rigida. Pentru intretinerea obiectelor de piele intoarsa exista spray-uri rezistente la apa care trebuie aplicate o data la doua luni pentru a preveni „imbatranirea” ce survine in timp.
Pielea are tendinta de a se intari in timp, de aceea o poti unge cu substante grase aplicate in strat subtire cu o laveta. In ceea ce priveste depozitarea, produsele din piele vor fi tinute in camere uscate si aerisite, unde sa nu aiba contact cu lumina directa.
Daca ne dorim pantofi, ghete, cizme sau bocanci de piele care sa reziste in timp si de care sa ne bucuram cat mai mult fara probleme, va trebui nu numai sa alegem o piele durabila, dar si sa o ingrijim cum trebuie. Mai bine sa prevenim decat sa tratam!