Ce a spus Iohannis despre scutirea de impozit pentru IT-iști

Klaus Iohannis a vorbit luni și despre scutirea de impozit pe venit în cazul IT-iștilor. Șeful statului a susținut că ideea unui tratament fiscal egal este „în esență adevărată”, dar nu trebuie ignorat faptul că sectorul IT a crescut de la „ceva nesemnificativ la 6% din PIB”.

„În esență este adevărat, orice câștig în România se impozitează. Însă trebuie să vedem și cealaltă parte, aceste scutiri care s-au făcut în sectorul IT au făcut ca sectorul în doar zece ani să crească de la ceva nesemnificativ la 6% din PIB”, a declarat Iohannis. 

Acesta a mai precizat că va avea loc o discuție „dacă dorim acum să introducem impozitările sau progresiv”.

Declarația vine în contextul în care premierul Ludovic Orban a criticat această scutire de impozit aplicată IT-iștilor și a susținut că „tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării noastre”.

„Această facilitate nu își mai produce efectele pentru care a fost introdusă. Oricât de antipatic aș fi unora, nu sunt adeptul unor regimuri fiscale discriminatorii, preferențiale. Există un principiu al echității fiscale, care trebuie aplicat în politica fiscală a scatului. Avem o cotă unică de impozitare de 10%. Acum chiar nu e un cap de țară să plătești acest impozit. Sigur, pot exista alte forme de a facilita activitatea companiilor IT, dar ar fi nedrept față de celelalte 7 milioane de angajati care plătesc impozuit pe venit ca unii ăa nu plătească acest impozit. După părerea mea, nu mai există astăzi nicio rațiune pentru menținerea acestor facilități”, declara Orban, în septembrie, pentru HotNews.

Iar pe 19 ianuarie, premierul susținea tot pentru HotNews „Avem o cotă de impozitare de 10%, cotă unică, pe care noi o susținem cu toată tăria. Nu e o cotă foarte mare. Acum, chiar nu e un capăt de țară să plătești acest impozit. Sigur, pot exista alte forme de a facilita activitatea companiilor IT, dar ar fi nedrept față de alte 7 milioane de angajați care plătesc impozit pe venit pe toate categoriile de venit pe care le realizează ca unii să nu mai plătească impozit pe venit, deși după părerea mea nu mai există nicio rațiune astăzi pentru menținerea acestor facilități”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW