Aditivii alimentari sunt substanțe care contribuie la prelucrarea, producerea, tratarea sau ambalarea alimentelor. Aceștia se adaugă în alimente în mod intenționat, în scop tehnologic. Fiind considerați în general nocivi pentru sănătate, aditivii alimentari nu sunt atât de periculoși încât să devină toxici pentru organismul uman.
Atunci când vrei să cumperi un produs, primul lucru pe care îl faci este să citești eticheta acestuia, să vezi ce conține. De multe ori nu înțelegi denumirile și chiar te miri cât de mulți aditivi conține acel produs. Însă, pentru a ști ce fel de alimente să alegi, trebuie să înțelegi ce rol și efect au aditivii asupra sănătății.
Avantajele aditivilor alimentari
Unul dintre avantajele folosirii aditivilor în alimentație este că mențin valoarea nutritivă a alimentelor. În timpul procesării, alimentele își pot pierde mineralele sau vitaminele, iar pentru a nu se întâmpla acest lucru se folosesc aditivi alimentari. Pentru persoanele care au nevoi nutriționale speciale, aditivii alimentari aduc doar beneficii.
Vitaminele A, C, D, E, acidul folic sau oxidul de fier se adaugă în prepararea produselor cum ar fi pâinea, biscuiţii, paștele, margarina sau deserturile pe bază de gelatină. Dacă o prăjitură făcută în cuptor patiserie este realizată cu gelatină, aceasta conține aditivi alimentari. Totodată, aditivii mai sunt folosiți și pentru a da culoarea dorită alimentelor incolore.
Un alt avantaj al aditivilor alimentari este că îmbunătățesc aspectul și textura produsului. Procesul de fabricație poate schimba aromă sau felul în care arată un produs, iar pentru acest lucru se adaugă îndulcitori sau mirodenii care contribuie la păstrarea texturii inițiale.
În același timp, aditivii alimentari sunt folosiți pentru a crește termenul de valabilitate al alimentelor. Pentru că prin consumarea unor alimente infectate cu microorganisme se poate ajunge la toxiinfecții alimentare, majoritatea produselor conțin aditivi alimentari, deoarece aceștia ajută la păstrarea și prevenirea deteriorării. De exemplu, sarea și alți aditivi alimentari naturali sunt folosiți în alimentație pentru a contribui la timpul de conservare. În acest fel, aditivii au rolul de a menține calitatea alimentelor pe o perioada lungă de timp.
Tipuri de aditivi alimentari folosiți cel mai des
1. Îndulcitori – sunt substanțe care dau gust dulce alimentelor;
2. Coloranți – se folosesc pentru a reda sau adăuga culoare produselor alimentare incolore;
3. Conservanți – sunt substanțe care prelungesc timpul de stabilitate atunci când produsul este depozitat. Aceștia au rolul de a proteja alimentele de deteriorare și previn creșterea microorganismelor;
4. Antioxidanți – sunt substanțe folosite cu scopul de a preveni modificarea culorii sau râncezimea grăsimii;
Avizarea aditivilor
Pentru a putea adăuga aditivi alimentari în alimente, este nevoie să obții aprobare din partea Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA). Acest lucru se face în urma unor analize profunde asupra aditivilor pentru a se putea confirma faptul că acesta nu produce efecte toxice asupra organismului. Totodată, acest studiu este realizat și pentru confirmarea faptului că aditivii folosiți în alimente nu contribuie la apariția cancerului sau la mutații genetice.
În urma efectuării analizei se stabilesc dozele de aditivi care pot fi introduse fără a crea probleme medicale oamenilor. În acest fel, putem spune că aditivii pe care-i găsim în alimentele din comerț sunt testați și verificați astfel încât să nu aibă efecte negative asupra sănătății omului.
Așadar, aditivii alimentari sunt folosiți în scop benefic pentru sănătate, și nu pentru a masca calitatea inferioară sau efectele negative ale produsului.
Sursa: https://docs.google.com/document/d/14ew4MvRhzXY7rme9gSdjMgkXfVBZFrwS7-xOgz-3e0w/edit?usp=sharing