Fie că preferi ciorba de fasole, iahnia sau fasolea bătuta, cu această legumă poți pregăti o mâncare sățioasă, consistentă și aromată. Iar eu ți-am amintit doar preparatele tradiționale. În afara de acestea, mai ai atât de multe variante!
Ceea ce poate nu ai aflat despre fasole, este faptul că are numeroase beneficii asupra sănătății. Despre acestea mi-am propus să iți vorbesc în acest articol. De asemenea, vei mai afla și alte informații utile despre fasole, printre care și câteva lucruri mai puțin știute.
Despre fasole
Fasolea este o planta leguminoasa, înrudită cu soia, mazărea, năutul și lintea. Ea poate fi consumata atât uscata, sub forma de boabe, cât și sub forma de păstaie verde, cât încă este tânără.
Boabele de fasole sunt considerate o foarte buna sursa de proteine și fibre, motiv pentru care reprezintă o alternativa ideala pentru vegetarieni. De asemenea, persoanele care țin post, aleg fasolea că aliment principal în perioada respectiva.
În compoziția boabelor de fasole se găsesc proteine, fier, fibre, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, calciu, vitamina K, vitamina C, vitamina B2, vitamina B6, magneziu, tianina, acid folic. De asemenea, 100 g de fasole conține 127 calorii, adică aproape 7% din DZR.
Tipuri de fasole
Fasolea poate să aibă diverse forme, culori sau mărimi, în funcție de soiul din care face parte.
Cele mai utilizate tipuri de fasole sunt:
- fasolea alba – are cea mai subțire coaja, motiv pentru care fierbe cel mai ușor și poate fi folosita la preparatele rapide
- fasolea neagra – are cel mai ridicat conținut de magneziu și de vitamina B6. Înainte de fierbere, necesita intre 2 și 4 ore de înmuiere în apa
- fasolea roșie – comparativ cu celelalte soiuri, are cea mai mare cantitate de antioxidanți, fier și acizi grași esențiali Omega 3
- fasolea pestriță – are cea mai groasa coaja, de aceea necesita cel puțin 4 ore de înmuiere și aproximativ 6 ore de fierbere
Ce beneficii are fasolea pentru sănătate?
Indiferent de tipul ei, dar și de felul în care este preparata, fasolea are o mulțime de beneficii pentru sănătate.
- Benefica împotrivă constipației
Fasolea conține foarte multe fibre. Din acest motiv, este recomandata pentru reglarea tranzitului intestinal. Același conținut mare de fibre contribuie la menținerea sănătății colonului și evitarea cancerului de colon.
- Oferă un plus de energie
Consumata la micul dejun, fasolea te energizeaza, deoarece conține fibre și carbohidrați care oferă energie mușchilor și creierului.
- Ideală pentru diete
Persoanelor care vor să slăbească le este recomandat să intorduca în meniu preparate cu fasole. Aceasta oferă o senzație de sațietate, ceea ce te împiedică să mai „ronțăi” tot felul de gustări intre mese.
- Protejează inima
Despre fasole se știe că nu conține colesterol aproape deloc. Din acest motiv consumul de fasole contribuie la reducerea nivelului tensiunii arteriale. De asemenea, riscul apariției bolilor cardiovasculare este diminuat.
- Benefică împotriva diabetului
Fasolea are indicele glicemic sub 55. Mai exact, la fasolea roșie acesta este 29, la cea pestriță 45, iar la cea alba 31. Astfel că fasolea este unul dintre alimentele recomandate persoanelor care suferă de diabet.
- Încetinește procesul de îmbătrânire a pielii
Conținutul mare de antioxidanți din fasole lupta împotrivă radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea prematura a pielii. Aceiași radicali liberi au un rol deosebit de mare în producerea celulelor canceroase. Antioxidanții distrug radicalii liberi și previn apariția cancerului.
- Combate anemia
Fasolea nu ar trebui să lipsească din alimentația persoanelor care suferă de anemie. Totodată, este recomandata și copiilor în perioada de creștere, dar și persoanelor aflate în convalescenta.
Toate aceste persoane au în organism o cantitate mica de fier. Fasolea este unul dintre alimentele care conține în abundenta acest mineral, așadar pentru a beneficia de el, trebuie să consume fasole regulat.
Contraindicații și posibile efecte adverse
Oricâte beneficii ar avea, fasolea nu poate fi consumata de către persoanele care suferă de:
- ulcer gastric
- gastrita, cu un nivel ridicat de aciditate
- colita sau colecistita
Exista și persoane care sunt alergice la fasole. Acestora le este recomandat să evite consumul fasolei, indiferent de preparatul în care aceasta este inclusa.
Cele mai frecvente efecte adverse ale consumului de fasole sunt senzația de greutate în stomac si creșterea formarii de gaze în intestine.
Pentru a evita aceste efecte neplăcute, se recomanda înmuierea boabelor de fasole cu câteva ore înainte de a fi puse la fiert.
De asemenea, de mare ajutor este și schimbarea, de 2 – 3 ori, a apei în care fierbe fasolea.
Curiozități despre fasole
Este interesant de știut despre fasole că exista peste 3000 de soiuri, dintre care în întreagă lume se cultiva doar 500.
Se presupune că fasolea a fost cultivata pentru prima data în urma cu 8000 de ani.
În Europa, fasolea a fost importata din America, continentul de origine a fasolei.
Exista un soi de păstaie de fasole care poate ajunge la o lungime de peste 1 metru și jumătate. Este cea mai mare păstaie de fasole din lume.
În Nicaragua, fasolea este aducătoare de noroc. Astfel că mirii primesc în ziua nuntii un bol cu fasole, care să le poarte noroc în viață de familie.
În întreagă lume fasolea este întrebuințată diferit. Ea se folosește pentru a prepara diverse mâncăruri, de la ciorbe, până la burgeri, plăcinte și chiar plajituri. Mai este folosita la fabricarea jucăriilor, a mobilei, dar și a unor instrumente muzicale.