Chiar dacă te numeri printre cei care au o asigurare pe casă sau pe bunuri, nu trebuie să neglijezi nici verificările periodice ale instalațiilor electrice sau sanitare din întreaga locuință. În rândurile de mai jos, îți vom enumera câțiva pași pe care trebuie să-i parcurgi, pentru a avea o casă cât mai sigură atât pentru tine, cât și pentru familia ta.
Iată ce trebuie să faci, pentru a fi cât mai lipsit de griji în viața de zi cu zi:
1. Verifică sistemele de alarmă și detectoarele de fum
Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru siguranța casei tale este acela de a instala și de a întreține cât mai adecvat sistemele de alarmă, detectoarele de fum și gaze. De asemenea, după ce ai făcut acest lucru, nu uita să verifici periodic bateriile acestora sau dacă sunt conectate la priză în permanență, pentru a avea parte de o funcționare cât mai bună. În plus, mai poți apela din când în când și la un specialist care să verifice dacă aceste dispozitive merg în parametri normali, deoarece prezența lor în casă îți poate salva viața în caz de incendiu sau scurgeri de monoxid de carbon.
2. Vezi dacă instalația electrică funcționează în parametri normali
Chiar dacă te-ai mutat într-o casă nou sau stai în chirie, este recomandat să apelezi la un specialist pentru a verifica starea surselor de energie. Așadar, poți începe cu instalația electrică, pentru a preveni orice fel de risc care, odată neglijat, îți poate crea diferite neplăceri. În plus, începe prin a schimba prizele și întrerupătoarele defecte, dacă este cazul, și încearcă să eviți supraîncărcarea lor. Dacă ai nevoie de consultanță suplimentară, nu ezita să contactezi un profesionist de la alinadielectric.ro, care îți va sări în ajutor indiferent de problema pe care o întâmpini.
3. Curăță sistemul de încălzire și răcire
Este esențial să verifici centrala termică sau sistemul de aer condiționat, pentru a identifica potențiale riscuri care ar putea pune în pericol siguranța ta. Asigură-te că sursa de alimentare, fie ea gaz, electricitate sau altceva, este în condiții optime și că nu există scurgeri sau defecte care ar putea cauza probleme pe termen lung. De asemenea, este recomandat să cureți sau să schimbi filtrele sistemului de încălzire și răcire conform recomandărilor producătorului, pentru ca acestea să funcționeze corect.
4. Verifică alimentarea cu apă
Nu în ultimul rând, trebuie să acorzi atenție și sistemului de alimentare cu apă. Prin urmare, vezi dacă acesta funcționează corect, pentru a putea preveni o eventuală inundație. Dacă în timp observi anumite fisuri sau alte probleme care țin de structura acestora, consultă un specialist în domeniu, pentru a remedia această situație înainte ca situația să devină mult mai gravă.
În concluzie, dacă respecți cu atenție toți pașii menționați, riscurile de incidente neplăcute vor fi minimizate. De asemenea, este important să consulți un specialist pentru efectuarea acestor verificări dacă nu ai expertiza necesară în acest domeniu. Tu când ai controlat ultima dată instalația electrică?