Nava spațială chineză cu echipaj uman Shenzhou-13 s-a conectat sâmbătă cu succes la portul radial al modulului central al stației spațiale Tianhe, impresionând experți din mai multe țări care de acum vorbesc de o „nouă etapă-cheie” în explorarea spațiului extraterestru de către China. Cei trei astronauți chinezi aflați la bordul navei spațiale vor rămâne în orbită vreme de șase luni, aceasta fiind cea mai lungă misiune spațială cu echipaj uman a Chinei de până acum, în efortul ce vizează construcția propriei stații spațiale. „Succesul Chinei în domeniul spațial continuă să fie impresionant”, a declarat pentru agenția Xinhua americanul Denis Simon, directorul executiv al Centrului pentru Politică Inovatoare de la Duke Law. „Ea este acum pe calea cea bună pentru a deveni un lider în explorarea spațială”, a relevat expertul citat, adăugând că, grație misiunii actuale, „China a depășit o nouă etapă-cheie către construirea unei stații spațiale chineze”. „Această stațiune va deveni din ce în ce mai importantă pe măsură ce stațiunea internațională ISS actuală se apropie de lichidare”, a declarat de asemene Denis Simon.
Un articol publicat vineri de SpaceNews, preluat de agenția de presă Xinhua, sublinia la rândul său că această misiune chineză este de fapt o nouă etapă importantă în demersul Chinei de a extinde raza de acțiune, durata și complexitatea eforturilor spațiale cu echipaje umane și robotizate”. Dean Cheng, cercetător principal la Institutul Davis pentru securitate națională și politică externă, citat de CNN, a declarat că această cea mai îndelungată misiune efectuată de China „este impresionantă” și prin faptul că ea are loc la distanță de timp foarte scurtă față de precedentele misiuni care anterior aveau loc la distanțe de doi sau trei ani. Între misiunile Shenzhou-12 et Shenzhou-13 au existat doar patru luni. Această nouă misiune va continua să demonstreze tehnologii-cheie în construcția stațiilor spațiale și va pune baze solide pentru lansarea mai multor nave spațiale cu echipaj uman, precum și pentru alte activități spațiale.
„Capacitățile Chinei în materie de lansare și explorare spațială promit să se amplifice în viitor, acest domeniu putând să fie unul de cooperare fertilă”, a mai subliniat expertul american Denis Simon.
Cea mai lungă misiune spațială cu echipaj uman a fost lansată de China
2 comentarii
CHINA 5.11 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5, Hristos 11, Maria 11, Tisbitul 11; China 5.8 IISUS 5, MARIA 5, ILIE 8; CH.INA. CH-Chelia, INA-Ani. Anii cheliei lui Ilie (2004-2070). Cine vrea sa se uite la chelia mea, il las cu cea mai mare placere!
BEIJING 7.16 HRISTOS 7, Iisus Hristos 16, Ilie Tisbitul 16; Beijing 7.13 HRISTOS 7, TISBITUL 13; BEI.JI.NG. BEI, JI-Jaruri, NG-Gene. Bei de la jarurile genelor Lui Hristos si Tisbitul (2004-2070).
Misiunea asta e foarte lunga ca bietii cosmonauti nu se mai intorc niciodata pe Terra, nu avem destul combustibil ca sa-i readucem acasa si astfel se va face o mare economie de bani in bugetulPCR Citu, pardon, PCC