Cehia expulzează 18 diplomați ruși, acuzați de spionaj

Republica Cehă expulzează 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga, pe care serviciile de informații i-au identificat ca agenți ai serviciilor de spionaj ale Rusiei, a declarat presei ministrul ceh de Externe, Jan Hamacek.

„18 membri ai ambasadei ruse din Praga trebuie să părăsească țara noastră în 48 de ore”, a declarat Jan Hamacek.

Poliția cehă a informat că este în căutarea a doi bărbați posesori ai unor pașapoarte ruse având aceeași identitate ca cea a suspecților în tentativa de otrăvire cu Novitchok a fostului agent dublu Serghei Skripal din 2018 în Marea Britanie. Persoanele respective sunt căutate de poliția cehă pentru rolul pe care l-ar fi avut în explozia la un depozit de muniții, în 2014, soldată cu doi morți.

Există probe „irefutabile”

Primul ministru ceh Andrej Babis a explicat și el presei că autoritățile cehe dispun de „probe irefutabile”, primite vinerea trecută, ale implicării unor agenți ai GRU, serviciul rus de informații militare, în explozia provocată la 16 octombrie 2014 la un depozit de muniții din localitatea Vrbětice, în care au fost ucise două persoane. Premierul Babis a reamintit că explozia a provocat imense pagube materiale și a pus în pericol viața a numeroase persoane. A fost implicat un depozit ce conținea 58 tone de muniții. O altă explozie a avut loc în decembrie același an la un depozit ce conținea 98 tone de muniții.

Unitatea cehă pentru crimă organizată (NCOZ) a precizat că cei doi bărbați de naționalitate rusă dați în urmărire – Alexander Petrov, născut în 1979, și Ruslan Boshirov, născut în 1978 – sunt aceiași agenți pe care îi caută autoritățile din Marea Britanie, fiind implicați în afacerea Skripal. Aceștia dispun de asemenea de pașapoarte din Tadjikistan și din Republica Moldova. S-a stabilit cu certitudine că ei s-au aflat pe teritoriul ceh în octombrie 2014, exact atunci când a avut loc explozia de la Vrbetice.

Primul ministru ceh a anunțat că decizia de expulzare a celor 18 diplomați ruși are sprijinul total al președintelui Milos Zeman, cunoscut ca un pro-rus.

Șeful diplomației cehe, Jan Hamacek, a mai anunțat că sâmbătă seară a fost convocat ambasdorul rus la Praga, Alexandr Zmeievski, căruia i-a fost adusă la cunoștință decizia de expulzare a diplomaților ruși și motivele pentru care a fost ea luată.

Scandalul de la Praga intervine, așa cum s-a anunțat deja, după apariția în ultimele zile a unor evenimente similare în relațiile diplomatice ale Rusiei cu Statele Unite, cu Polonia și cu Ucraina.


David Sedlecký, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW