Știm că în marile aglomerări urbane, dar nu doar aici, aerul din exteriorul locuințelor este încărcat de noxe periculoase pentru sănătate. De la particulele în suspensie, care trec din aer în sânge, penetrând bariera pulmonară, urmare a dimensiunilor de ordinul micronilor, la ozon, dioxid de azot și dioxid de sulf. Ignorăm însă frecvent că aerul din interiorul casei este chiar mai poluat, fiind încărcat de noxe, iar asta poate fi cu atât mai grav cu cât ne petrecem indoor cea mai mare parte din timp (statisticile spun că petrecem la interior peste 70% din timp vara și peste 95% iarna).
Este important de știut care sunt cei mai periculoși poluanți din interior, dar și care sunt modalitățile prin care putem purifica aerul din casă.
Ce aer respiri în casă?
Pentru a lua măsuri împotriva poluării aerului din interior, trebuie să știi, în primul rând, ce aer respiri în casă. Chiar dacă nu realizezi o măsurătoare strictă a poluanților, ia în calcul multitudinea surselor de poluare. Acarienii, mucegaiurile, praful, compușii chimici emanați de produsele de curățenie, fumul de tutun și particulele rezultate de la prepararea mâncării, părul de la animalele de companie, bacteriile și virusurile, sistemele de încălzire și, uneori, chiar produsele de îngrijire și cosmeticele sunt factori care alterează calitatea aerului din locuință.
Aerisirea încăperilor este un demers care contribuie în foarte mică măsură la îmbunătățirea calității aerului. Soluția cu adevărat eficientă o reprezintă utilizarea produselor Alecoair de purificare a aerului, care pot filtra și îndepărta toți acești poluanți, conferind aerului calități optime.
Compuși gazoși ai carbonului
În orice locuință, nivelurile de monoxid și dioxid de carbon sunt mai mari decât limitele admise. Cauza principala o reprezintă izolarea de care beneficiază apartamentele și casele noastre și care are rolul de a menține confortul termic, indiferent de anotimp.
Monoxidul de carbon (CO) rezultă din arderea combustibilului. Nivelul lui atinge valori ridicate în bucătărie și în oricare altă încăpere unde există o flacără deschisă – de la sobe sau șemineuri, de exemplu. Acest gaz este cauza durerilor de cap persistente, a senzației de somnolență, greață și oboseală.
Esențial vieții, dioxidul de carbon (CO2) este un gaz atmosferic, dar depășirea concentrațiilor maxime admise, ceea ce în interior se întâmplă rapid ca urmare a respirației, gătitului și a altor activități, are efecte nocive asupra inimii, plămânilor și creierului. Un nivel crescut de CO2 provoacă stări de amețeală, lipsă de concentrare și somnolență.
Compuși organici volatili
Compușii organici volatili sunt substanțe chimice emise direct în casele noastre de produsele de uz casnic, materialele de construcție, piese de mobilier sau textile (covoare, de exemplu). Acestea, aproape fără nicio excepție, au efect cancerigen. Este vorba despre: formaldehidă, benzen și etanolul, clor și alți compuși toxici volatili.
Alte surse toxice rezultă din odorizantele de cameră, lumânările parfumate, dar și din cărți, ziare și reviste (cernelurile de tipografie sunt o sură importantă de poluanți).
O altă categorie de produși nocivi prezenți în aerul din interior este reprezentată de mucegaiuri și acarieni. Mucegaiurile se dezvoltă în mediile umede și calde și sunt factori care provoacă sau agravează alergiile și problemele respiratorii de tipul astmului, cei mai expuși fiind copiii. Acarienii sunt organisme microscopice prezenți în orice casă și pot provoca reacții alergice.
Filtrele purificatoarelor de aer pot elimina complet sau într-o mare măsură, toate categoriile de produși nocivi menționați.
Ritualuri sănătoase zilnice
Nu doar aerisirea la ore optime (dimineața devreme sau după ploaie) a casei va îmbunătăți calitatea aerului din interior, ci și aspirarea și ștergerea frecventă a prafului, utilizarea unei hote eficiente la bucătărie, ventilația corectă a băii și menținerea ușii închise la această încăpere, evitarea uscării rufelor în casă și utilizarea constantă a aparatelor care purifică aerul, precum și a dezumidificatoarelor.
Alte ritualuri eficiente care mențin puritatea aerului în interior sunt: evitarea aglomerării interiorului, spălarea regulată (la 2-3 luni) a perdelelor și draperiilor, depozitarea chimicalelor (produse de curățat, detergenți) în spații ventilate și în recipiente bine închise, dar și folosirea unor sisteme care să monitorizeze calitatea aerului din interior, pentru a acționa atunci când este nevoie.
Un detaliu important este că toți acești compuși care se află în aerul din interior, cu foarte mici excepții, sunt inodori, astfel că omul nu-i poate percepe cu ajutor simțului olfactiv, pentru a acționa în sensul îndepărtării lor.