Managementul costurilor este principala provocare pentru antreprenorii din domeniul transporturilor. Asta susțin 7 din 10 proprietari de afaceri care au luat parte la un studiu efectuat de McKinsey.
Atunci când cashflow-ul nu este gestionat corespunzător, apar probleme de lichiditate care duc mai departe la datorii și, în cazuri extreme, chiar la faliment. Descoperă care sunt 5 dintre cele mai comune capcane ale datoriilor și cum poți să le eviți prin implementarea unor practici sănătoase de management al costurilor.
1. Plan de investiții nerealist
Dacă ai o idee de dezvoltare a businessului și dorești să o pui în aplicare, primul pas este să realizezi un plan de investiții. Dar ce se întâmplă când planul nu este realizat corespunzător? Indiferent că subestimezi nivelul cheltuielilor de implementare sau supraestimezi finanțarea de care ai nevoie și atunci accesezi un credit prea mare de care, de fapt, nu ai nevoie, implementarea planului tău poate fi îngreunată.
Iată cum poți să eviți acest lucru prin realizarea unui plan de investiții realist:
- Definește obiectivele. De exemplu, poți să-ți propui să reduci cu 80% costurile cu reclamațiile clienților cu privire la întârzierile livrărilor.
- Planifică investițiile în etape. Ca să îndeplinești obiectivul, ai putea să investești în suplimentarea flotei auto. Pentru început, gândește-te să achiziționezi o singură mașină pentru a vedea în ce măsură poate să reducă nivelul de reclamații.
- Stabilește bugetul. Pornind de la prețul primei mașini, calculează cât ar costa investiția totală. Nu uita să iei în considerare și costurile de mentenanță și resursele umane necesare pentru operarea transporturilor.
- Analizează capitalul de care dispui pentru investiție și identifică dacă îți ajunge să-ți pui în aplicare planul. Dacă nu-ți ajunge, stabilește exact diferența de care ai nevoie pentru a evita supraîndatorarea.
Dacă ai cel puțin 12 luni de activitate și, după analiza banilor din contul firmei și a costurilor totale necesare pentru investiție, îți dai seama că ai nevoie de sprijin financiar, poți să apelezi la o instituție financiară nebancară (IFN). Iată ce poți obține:
- Un credit pentru firma de maximum 1.000.000 RON, cu o perioadă de rambursare de până la 36 de luni pentru capital de lucru, 48 de luni mixt și 60 de luni pentru investiții.
- Creditul de până în 100.000 RON îl poți obține 100% online, în timp ce pentru creditele care depășesc aceasta sumă, vei beneficia de sprijin din partea unui consultant.
- Documentație necesară: pentru împrumuturile de până în 35.000 RON ai nevoie doar de extrasul de cont, în timp ce pentru credite mai mari vei avea nevoie și de ultima balanță disponibilă.
- Dobândă este variabilă, în funcție de ROBOR la 6 luni.
2. Gestionarea defectuoasă a fluxului de numerar
Pe lângă realizarea unui plan de investiții nerealist, o altă practică des întâlnită, care te poate împinge în capcana datoriilor, este gestionarea defectuoasă a fluxului de numerar. Logica este simplă: dacă nu gestionezi eficient banii firmei, vei fi nevoit să apelezi la un împrumut de care altfel nu ai fi avut nevoie. În astfel de cazuri, ca să poți să-ți menții businessul la suprafață, va trebui să plătești și o dobândă aferentă creditului.
Ca să eviți o astfel de situație, implementează un sistem eficient de gestionare a fluxului de numerar pentru a monitoriza veniturile și cheltuielile. Prioritizează plata facturilor și a datoriilor la timp pentru a evita penalizările și dobânzile suplimentare.
Totodată, stabilește o rezervă de numerar pentru a face față cheltuielilor neprevăzute. Aceasta din urmă poate însemna blocarea unei sume lunare mici, atunci când veniturile depășesc așteptările. În astfel de luni, alege un procent din profit pe care să-l direcționezi către fondul de rezervă și, când te confrunți cu evenimente neașteptate, folosește bugetul din fond.
3. Lipsa de planificare financiară pe termen lung
Chiar dacă în gestionarea fluxului de numerar prioritizezi plățile actuale și alte cheltuieli de care businessul are nevoie să funcționeze în prezent, nu uita de planificarea financiară pe termen lung.
Pe lângă constituirea unui plan de rezervă, care îți poate fi de folos în viitor, este important și să elaborezi un plan financiar detaliat care să includă proiecții de venituri, cheltuieli și flux de numerar. Revizuiește periodic acest plan și ajustează-l în funcție de schimbările din piață sau de operațiunile companiei.
Poți chiar să consulți un specialist financiar sau să discuți cu un consultant de business pentru a obține asistență în elaborarea unui plan financiar solid. Acesta te-ar putea ajuta să-ți optimizezi cheltuielile prin renegocierea contractelor cu furnizorii, scăderea costurilor de producție sau automatizarea unor procese repetitive.
4. Neglijarea costurilor de mentenanță
Pentru că într-o companie din domeniul transporturilor, costurile de mentenanță se numără printre principalele costuri absolut necesare pentru funcționarea afacerii, un alt lucru pe care îl poți face pentru a nu pica în capcana datoriilor este să monitorizezi frecvent flota de mașini.
Asigură-te că vehiculele și echipamentele companiei sunt bine întreținute, pentru a evita defecțiuni costisitoare. Ca să-ți fie mai ușor, stabilește un program regulat de mentenanță preventivă și respectă-l cu strictețe și, de fiecare dată când stabilești bugetul anual al companiei, alocă o sumă separată pentru această categorie de costuri. Astfel, știi că ai mereu bani alocați pentru mentenanța mașinilor și eviți costurile suplimentare pe care le-ai avea în cazul unor defecțiuni mai serioase.
5. Lipsa de diversificare a surselor de venit
Nu în ultimul rând, pentru a nu cădea în capcana datoriilor, asigură-te că veniturile companiei tale nu depind de un singur client. Da, este util pe termen lung să ai clienți fideli, însă nu trebuie să neglijezi strategiile de atragere a noilor clienți și de dezvoltare a portofoliului de servicii. Astfel, vei reduce riscul financiar și te asiguri că ai mereu capitalul necesar pentru a face față cheltuielilor neprevăzute și pentru a profita de diferite oportunități de afaceri.
Pe lângă investițiile în strategii de marketing pentru atragerea de noi clienți, poți să iei în calcul oferirea de servicii complementare, cum ar fi cele de depozitare și management al stocurilor, curierat express sau consultanță în logistică pentru optimizarea rutelor clienților tăi.
În concluzie, toate aceste capcane ale datoriilor pot fi evitate prin implementarea unor practici sănătoase de gestionare a veniturilor și cheltuielilor. Folosește-te de informațiile din acest articol și administrează-ți cu succes businessul din domeniul transporturilor!