Oricine va fi de acord că cel mai eficient mod de a calma stările de nervozitate este prin a elimina în mod natural sursa de stres din viața sa. Cu toate acestea, acest lucru nu se poate face întotdeauna rapid.
Prin urmare, în primul rând, trebuie să observi prezența unei stări nervoase și să te asiguri că în cele din urmă îţi vei rezolva toate problemele, dar treptat și numai după ce îţi recâștigi echilibrul emoțional.
Poți privi stresul ca pe o provocare și poți găsi cele mai bune variante pentru a te liniști, prin metode care chiar să funcționeze pentru tine, una dintre ele este terapia cognitiv comportamentala.
Pur și simplu ar trebui să îți oferi o șansă de a lua o pauză de la toate acestea și eliberează timp pentru a restabili puterea mentală. În caz contrar, toate eforturile tale vor fi ineficiente, deoarece mental vei fi întotdeauna aproape de stresul tău. Iată 10 metode despre cum să te calmezi din care le poți selecta pe cele care sunt bune pentru tine. Noi îți prezentăm mai jos câteva dintre ele.
Ieși din situația enervantă
Ai un troll care este în mod constant nepoliticos cu tine pe o rețea socială? De ziua unui coleg, te deranjează cineva cu conversații prostești? Vecinul tău te terorizează periodic din anumite motive?
Aceste situații te pot înfuria și lăsa un semn foarte neplăcut pentru o lungă perioadă de timp. Deși, pe de altă parte, poți bloca o persoană pe internet, poți să nu îți faci ziua de naștere sub un pretext oarecare sau pur și simplu poți închide ușa în fața vecinului, acestea nu sunt cele mai recomandate acțiuni pentru că de cele mai multe ori va trebui să gestionezi sursele de stres și nu să fugi de ele.
Plângi
Mama Natură nu a înzestrat în zadar omul cu posibilitatea de a-și exprima emoțiile prin plâns. Într-un fel sau altul, lacrimile ameliorează stresul. Ai auzit expresia, „Plânge, simte-te mai bine”? De acolo provine. Din faptul ca plânsul te ajută să te liniștești.
Un pahar cu apă oprește atacurile de panică și stres
Un pahar cu apă rece, băut cu înghițituri mici, neutralizează toate crizele de stres și panică, dar și pe cele generate de nervi. Ideea este că apa potabilă stimulează mecanismul fiziologic de auto-reabilitare a corpului.
Citeste si articolul – Cu ce sa inlocuiesti fumatul!
Imaginează cel mai rău rezultat al unui eveniment
Desigur, această metodă nu este potrivită pentru toată lumea. Dacă eşti înzestrat de natură cu o imaginație prea vie și cu tendința de a fi empatic o astfel de tehnică te poate descuraja foarte tare. Dar, dacă nu ești in această situație, este bine să îți imaginezi cele mai improbabile rezultate ale unui eveniment, astfel încât să fii mereu pregătit pentru ele.
Intră în contact cu apa
Știai că spălarea obișnuită a vaselor este un sedativ gratuit și este foarte eficientă? Sunetul apei curgătoare pure elimină stresul și „șterge” toate emoțiile negative pe care le poți simți.
Încearcă să-ți distragi atenția
Această metodă de a elimina tensiunea nervoasă este utilă în acele cazuri în care eşti prins și nu poți să scapi de factorii care îți produc stres și care te scot din sărite.
Râzi
Râsul prelungește viața și stresul o scurtează. Prin urmare, încearcă să râzi cât de mult poți.
Cu ajutorul umorului, poţi găsi ceva pozitiv în orice situație, pentru că râsul depăşeşte tensiunea cauzată de frică, dezamorsează situațiile tensionate și calmeaza.
Utilizează descărcarea fizică
Există multe exerciții fizice simple care pot ușura sau cel puțin reduce nivelul tensiunii nervoase. Acestea includ: mersul pe jos, înotul, curățenia generală a casei, sexul, utilizarea gunoiului, grădinăritul…
Restructurarea pozitivă a unui eveniment stresant
S-au spus și s-au scris multe despre metoda de reformulare pozitivă. Esența sa constă în căutarea unor aspecte pozitive în situația aparent negativă.
Cu ajutorul acestor tehnici de calmare vei reuși cu siguranță să obții cele mai pozitive efecte astfel încât să ajungi la rezultate benefice pentru tine.