În efortul său de a conduce acțiunile globale în domeniul schimbărilor climatice, Uniunea Europeană ar trebui să stabilească un obiectiv ambițios pentru 2024, care să urmărească reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu 90%, în conformitate cu obiectivul său mai larg de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. Acest obiectiv, aprobat de Comitetul Economic și Social European (CESE), în sesiunea plenară din septembrie, se aliniază cu consensul științific privind necesitatea de a limita încălzirea globală la 1,5°C.
Comitetul a reiterat necesitatea investițiilor semnificative în inovare, a unei forțe de muncă calificate și a implementării integrale a legislației Fit for 55, pentru a atinge obiectivul intermediar pentru 2030 de reducere a emisiilor cu 55%. În cadrul ședinței plenare din mai, CESE a adoptat un aviz în care evidențiază măsurile necesare care trebuie luate pentru îndeplinirea acestor obiective. Comitetul avertizează, de asemenea, împotriva dependenței excesive de eliminările de carbon, care ar putea fi subminată de riscuri precum incendiile forestiere sau focarele de dăunători și subliniază prioritatea reducerii directe a emisiilor.
Președintele CESE, Oliver Röpke, a declarat: „CESE a fost primul organism al UE care a aprobat acest obiectiv ambițios atunci când am adoptat avizul nostru cu privire la obiectivul UE în materie de climă pentru 2040 în iulie a acestui an. Cu toate acestea, atingerea acestui obiectiv necesită mai mult decât ambiție. Avem nevoie de o abordare cuprinzătoare și cu adevărat incluzivă, care să implice toate părțile interesate – de la industrie la societatea civilă – pentru a dezvolta și implementa politicile necesare pentru o tranziție de succes către o economie cu emisii scăzute de carbon.”
Kurt Vandenberghe, directorul general al Direcției Generale pentru Acțiune Climatică a Comisiei Europene (DG CLIMA), a subliniat importanța asigurării unei tranziții echitabile și competitive pentru industriile europene. ”Decarbonizarea nu înseamnă decreștere sau dezindustrializare”, a spus se. El a subliniat că, dacă obiectivele ambițioase ale Europei în materie de climă sunt egalate de un plan coerent, decarbonizarea va prezenta oportunități, citând perspective din recentul raport Draghi.
Profesorul Ottmar Edenhofer, președintele Comitetului consultativ științific european pentru schimbările climatice, a prezentat concluziile raportului care evaluează, printre altele, politicile de carbon față de neutralitatea climatică a UE, subliniind că factorii de decizie trebuie să facă alegeri critice.
Teppo Säkkinen, raportorul avizului CESE, a subliniat că acțiunea coordonată în toate sectoarele este crucială pentru atingerea obiectivului pentru 2040. „CESE pledează pentru un obiectiv de reducere a emisiilor pentru sectorul agroalimentar, elaborat în consultare cu fermierii și părțile interesate, asigurând în același timp securitatea alimentară în diversele peisaje naturale ale Europei”, a spus el. El a cerut, de asemenea, reduceri reale ale emisiilor, realizate prin eliminarea treptată a combustibililor fosili și prin crearea unui sistem electric fără carbon până în 2040, pentru a decarboniza sectoare cheie precum industria, transporturile și clădirile.
CESE subliniază necesitatea unui dialog larg cu părțile interesate, inclusiv cu partenerii sociali, societatea civilă și cetățeni, pentru a construi sprijinul public pentru planul climatic. Comitetul recomandă, de asemenea, efectuarea unei verificări a competitivității cu privire la alte economii globale majore pentru a se asigura că politicile climatice ale Europei sunt viabile din punct de vedere economic și că industriile sale rămân competitive pe scena globală.
În timp ce UE își pregătește propunerea legislativă pentru obiectivul climatic pentru 2040, CESE este pregătit să sprijine un cadru politic care combină protecția mediului cu reziliența economică și echitatea socială, asigurând un viitor durabil pentru toți.
Delegația CESE va transmite acest mesaj la Summit-ul viitorului de la New York, la COP pentru biodiversitate de la Kali și la COP pentru climă de la Baku.