4 C
București
vineri, 4 decembrie

Cetățeni britanici, la fel ca întreprinderile, își fac provizii cu produse de primă necesitate, de teama unui Brexit «fără acord»

Fenomenul nu este de mare amploare, dar preocupă guvernul.

Cu două luni înainte de data oficială a plecării Regatului Unit din Uniunea Europeană, 29 martie, teama de un final «fără acord» a cuprins și unii dintre cetățenii britanici. În timp ce dna premier Theresa May face eforturi pentru validarea de către Parlament a acordului negociat de domnia sa cu Bruxellesul, tot mai mulți cetățeni își pregătesc rezerve de produse de primă necesitate pentru a face față unei eventuale penurii. În lipsa unui acord cu Uniunea Europeană, restabilirea controalelor la frontiere ar putea, firește, împiedica sau încetini aprovizionarea țării cu produse necesare consumului curent. Căci, așa cum reamintește «The Financial Times», 40% din produsele alimentare consumate în Regatul Unit sunt importate, iar cifra crește până la 75% în cazul fructelor și legumelor. Presa britanică a semnalat de mai multe luni preocuparea întreprinderilor care, din același motiv, și-au mărit stocurile de materiale. Prin diverse forme de întrajutorare, tot mai mulți britanici, persoane particulare, întreprind consultări privind produsele ce au prioritate la crearea de stocuri. Orez, conserve, legume congelate, medicamente, hârtie igienică… Unii și-au creat deja rezerve suficiente pentru perioade de până la șase luni. Pe acest fond, au apărut întreprinderi specializate în pregătirea de stocuri standardizate. Spre exemplu, Emergency Food Storage a lansat în luna decembrie un «Brexit box», cu produse de igienă pentru o perioadă de 30 de zile, la un preţ de aproape 300 lire sterline. Și, culmea, s-au vândut doar în mai puțin de o lună 600 astfel de «Brexit box».

Îngrijorare în privința medicamentelor

Chiar dacă la acest capitol fenomenul este marginal, autoritățile britanice încep să se îngrijoreze. În ciuda apelurilor la calm lansate de guvern, chiar distribuitorii de medicamente au început, în ultimele săptămâni, să-și creeze stocuri. Îngrijorarea a cuprins mai ales bolnavii cu tratamente regulate, cum ar fi diabeticii, cei cu afecțiuni cardiologice, preocupați în ultimele zile să-și facă stocuri de medicamente. O precauție extrem de periculoasă, dat fiind că stocurile creează o penurie și mai gravă pe piața medicamentelor.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW