3.4 C
București
marți, 1 decembrie

China, în cursa pentru obținerea unui vaccin anti-coronavirus

China, relatează corespondentul la Shanghai al RFI, este puternic angajată în cursa pentru crearea unui vaccin împotriva virusului ucigaș. Potrivit Ministerului chinez al Sănătății, cinci vaccinuri diferite sunt în faza de testare pe ființe umane în laboratoare din China.

China nu a pierdut timpul, comentează RFI. Îndată ce genomul virusului a fost separat, în luna ianuarie, laboratoarele chineze s-au pus pe lucru pentru a dezvolta un vaccin. Surse locale citate de corespondentul RFI au precizat că s-a renunțat pentru moment la cercetările vizând obținerea de vaccinuri pentru alte maladii și toate resursele au fost consacrate vaccinului SARS-CoV-2, numele noului coronavirus.

În acest moment, cinci vaccinuri diferite sunt în faza de testare pe ființe umane, unele dintre ele aflându-se deja în faza a doua. Testele sunt efectuate pe un grup mare, de circa 100 de persoane. În total, 2.575 de voluntari au fost vaccinați, fără să se fi produs vreun efect indezirabil major, a anunțat vineri, 15 mai, ministrul adjunct al Sănătății.

Teste efectuate de cercetători militari

Unul dintre cele mai promițătoare programe a fost dezvoltat de cercetători militari din Wuhan, primul focar oficial al pandemiei. Academia militară de științe medicale a armatei chineze, în colaborare cu compania CanSino Bio lucrează la un vaccin care utilizează un adenovirus – un virus vector pentru a determina intrarea patogenului în corp. Testele au început în luna martie, concomitent cu primele teste pe ființe umane din Statele Unite.

Celelalte patru proiecte privesc vaccinuri mai clasice. Ele conțin o versiune neactivată a noului coronavirus și sunt administrate pentru declanșarea unei reacții imunitare la pacient. Două proiecte sunt derulate de mastodontul chinez în domeniu, China National Biotec Group (CNBG). Unul în colaborare cu Centrul chinez pentru controlul și prevenirea maladiilor, celălalt cu Institutul de virologie din Wuhan. Compania farmaceutică Sinovac, cu sediul la Beijing, lucrează la propriul vaccin. Numele instituției care lucrează la al cincilea vaccin nu este deocamdată cunoscut.

Eforturile pentru a se obține un vaccin anti-coronavirus sunt intense în China, dar este imperios necesar să se procedeze la o a treia fază a testelor, după care să se dezvolte mijloacele pentru producția masivă. Ca atare, un vaccin nu va fi gata pentru a fi administrat în masă înainte de începutul anului viitor.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW