China organizează al 14-lea summit BRICS. Un semnal că Rusia, deși lovită de sancțiuni, nu este singură

Cel de-al 14-lea summit al țărilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) are loc anul acesta la Beijing prin sistemul video, în organizarea lui Xi Jinping, a cărui țară deține președinția grupului. Scopul urmărit este un dialog la nivel înalt privind dezvoltarea mondială, a precizat Ministerul chinez de Externe. Evenimentul a reținut atenția cercurilor politice la nivel mondial, dată fiind participarea la acest summit: primul ministru indian Narendra Modi, Vladimir Putin, președintele Xi Jinping, președintele brazilian Jair Bolsonaro, președintele sud-african Cyril Ramaphosa. Tema summitului: ”Favorizarea unui parteneriat BRICS de înaltă calitate, inaugurarea unei noi ere pentru dezvoltarea mondială”. Xi Jinping va participa de asemenea la BRICS Business Forum, tot în format virtual. În pregătirea acestui summit, China a organizat o serie de reuniuni, între care o reuniune a șefilor diplomaţiilor țărilor BRICS și una a consilierilor pentru securitatea națională (NSA).

Problemele securității țărilor BRICS, în atenția actualului summit

Înalții responsabili pentru problemele securității din cele cinci țări au avut în prealabil un schimb de opinii aprofundat și au ajuns la un consens asupra unor chestiuni precum întărirea multilateralismului și a guvernării mondiale și asupra răspunsului ce trebuie dat noilor amenințări și provocări la adresa securității naționale. Agenda a mai inclus întărirea cooperării în lupta ”fără rezerve” împotriva terorismului. La discuțiile prealabile ale grupului de lucru mai sus amintit privind lupta împotriva terorismului și în apărarea securității cibernetice, s-a convenit promovarea în comun a unor planuri și foi de parcurs privitoare la cooperarea internațională în materie de terorism și securitate cibernetică și menținerea rolului central de coordonare al Națiunilor Unite în lupta mondială contra terorismului.

Un semnal că Rusia nu este singură?

Este prima oară când președintele rus Vladimir Putin participă la un forum cu lideri de economii majore de la începutul invaziei în Ucraina, relatează CNN într-o analiză. Pentru liderul rus, evenimentul ar putea să creioneze o imagine binevenită – chipul său pe ecran alături de liderii celorlalte țări care formează acronimul grupului, Xi Jinping al Chinei, Narendra Modi al Indiei, Jair Bolsonaro al Braziliei și Cyril Ramaphosa al Africii de Sud, un semnal că Rusia, deși lovită de sancțiuni, nu este singură.


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW