Ucraina: declaraţii, schimburi de avertismente și amenințări… dar războiul nimicitor din estul țării este tot mai înverșunat

Responsabili ucraineni anunțau miercuri că trupele ruse continuă atacurile atroce în direcția orașului industrial strategic din Estul Ucrainei, Lisiciansk, care, potrivit relatărilor corespondenților de presă, este aproape totalmente distrus.

Armata rusă își continuă, fără vreun semn de calmare, atacurile nimicitoare în zona Donbas, prioritar în aceste zile fiind Lisiciansk, localitate învecinată cu Severodoneţk. Potrivit guvernatorului provinciei Lugansk, unde sunt situate aceste localități cu rol-cheie în ocuparea Donbasului, Sergui Gaidai, trupele ruse continuă bombardarea crâncenă a celor trei poduri deja avariate ce leagă cele două localități, împiedicând eventuale reparații sau stabilirea unor alte modalități pentru menținerea legăturii celor peste 100.000 de locutori ai orașului Lisiciansk cu restul teritoriilor controlate de către ucraineni. La câțiva kilometri de aici, rușii au reușit să preia controlul total asupra satului Tochkivka, situat chiar pe linia frontului. Mai multe alte localități din Est sunt pe punctul de a fi atacate de către ruși. Scopul lor pare să fie tăierea liniilor de comunicații de-a lungul autostrăzii ce leagă Bakhmut și Lisiciansk. Pe fondul acestei situații marcate de atacuri și bombardamente neîntrerupte ale rușilor, Volodimir Zelenski a lansat un nou apel la arme și muniție în sprijinul eroicilor soldați ucraineni.

La Severodoneţk, 568 de persoane, între care 38 copii, sunt în continuare refugiați în interiorul uzinei chimice Azot, a confirmat Roman Vlasenko, șeful districtului Severodoneţk. Ei refuză să părăsească buncărele respective, unde deocamdată guvernatorul Luganskului le asigura hrană, apă și unele medicamente de bază.

Rusia își remaniază comandamentul forțelor sale din teren

Informații aflate în posesia Institutului american pentru studii privind războiul (ISW) confirmă că Kremlinul l-a înlocuit recent pe comandantul forțelor aeropurtate ruse și este pe cale să remanieze ”radical” întreaga structură a comandamentului însărcinat cu operațiunea în curs în Ucraina. Ceea ce, spun sursele citate, anunță o posibilă epurare a ofițerilor superiori considerați răspunzători pentru eșecul militar de până acum.

O treime din populația Ucrainei este refugiată sau deplasată

Peste 7 milioane de ucraineni sunt deplasați în interiorul țării, în zone ceva mai ferite de bombardamentele sau atacurile rușilor, informează oficial ONU. La aceștia se adaugă 7,7 milioane care au luat drumul străinătății. Înaintea invaziei ruse, În Ucraina se aflau 37 milioane de locuitori în teritoriul controlat de Kiev, amputat prin anexarea Crimeei de către Moscova, în 2014.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW