China: Prima misiune spaţială către planeta Marte

Sonda nu va ajunge pe Marte înainte de 2021. Misiunea va permite amplasarea unui mic robot teleghidat pentru explorarea planetei roșii situată la 55 milioane kilometri de Terra.

Sonda „Tianwen-1” a fost propulsată de o rachetă „Longue-Marche 5” care a decolat de la baza Webchang din insula Hainan, situată în sudul Chinei. Dacă totul merge bine, în circa șapte luni sonda se va plasa pe planeta roșie.

În cadrul acestei misiuni, China speră să plaseze sonda pe orbita marţiană, să amplaseze un aterizor pe Marte, iar apoi să scoată un mic robot teleghidat cu ajutorul căruia să efectueze analize de suprafață vreme de 90 de zile: fotografii, o colecție de minereuri de pe scoarța planetei ş.a. Misiunea, au precizat experții, are o mare importanţă științifică, tehnică, dar și politică. Dacă ea va fi încununată de succes până la final, va fi consemnat în istorie primul robot teleghidat de altă proveniență decât americană care ajunge pe Marte. China a mai plasat doi mici roboți pe Lună, în 2013 și 2019, dar distanța dintre Terra și Marte este de 140 ori mai mare decât cea până la Luna.

Reamintim că China nu este singura țară care a dorit să trimită o sondă spre planeta Marte. Emiratele Arabe Unite și-au trimis o sondă luni, 20 iulie, de la o bază din Japonia, iar Statele Unite au în plan lansarea propriei sonde („Mars 2020”) în ziua de 30 iulie.

- PUBLICITATE -

3 COMENTARII

  1. COSMOSUL 12/8 HRISTOS DUMNEZEU 12/8; COSMOSUL 8 DUMNEZEU 8, TISBITUL 8, ILIE 8; Cosmos 7 Hristos 7; C.OS.MOSUL. C-Creier, OS-Soare, MOSUL-Somnul. Somnul Creierului-Soare. Timpul si legile fizicii suspendate din Casa Raiului in care stau in tot Cosmosul, intre anii 2004-2070.

  2. Ce tupeu sa trimita ei asa ceva inspre Marte fara sa ceara aprobare de la centrul galactic din Washington.Culmea nesimtirii chineze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW