Bucureștiul are deja un renume pentru atracția exercitată asupra persoanelor din întreaga țară, care vin în capitală fie pentru universități, fie pentru oportunitățile de job. Iată însă că Iașiul nu rămâne mai prejos!
Capitala Moldovei a luat tot mai mult avânt, multe firme și-au deschis porțile aici, nișa de IT este bine susținută atât de companiile nou intrate în acest oraș, cât și de dezvoltarea a tot mai multe programe de studiu în această arie.
Retailerul Amazon are deschis în Iași un centru de dezvoltare unde lucrează aproximativ 1000 de oameni. Altfel spus, piața locurilor de muncă este foarte dinamică în Iași, prezintă așadar oportunități variate, iar pentru studenți este deja știut renumele de centru universitar de top.
Ce trebuie să știi dacă te muți la Iași, afli din rândurile de mai jos.
1. Prețul mediu al chiriilor în Iași
Cu siguranță prima curiozitate pe care o ai este să afli prețul chiriilor din Iași. În fond și la urma urmei trebuie să știi cum îți gestionezi bugetul.
Găsești apartamente de închiriat în Iași la prețuri variate, iar cartierul în care alegi să locuiești va influența costul. Cele mai scumpe chirii sunt în cartierele centrale, Copou și Podu Roș, iar la polul opus, costuri mai mici ale chiriei vei găsi în cartierele Dacia și Alexandru.
De exemplu, prețul mediu al chiriei în cartierul Copou, pentru un apartament cu 2 camere, în luna noiembrie 2018, este de 491 euro. Poți afla prețul mediu al chiriilor din Iași pe site-ul Storia.ro. Inserează filtrele dorite de tine, număr de camere, cartier și află care este prețul mediu la care să te aștepți.
2. Apartament sau casă
Atunci când te muți cu întreaga familie în Iași, este firesc să îți dorești cât mai mult spațiu și să îți pui întrebarea dacă să închiriezi apartament sau casă.
Ține cont că în zona periferiei există ansambluri rezidențiale noi care au case (de exemplu zona Valea Lupului). Dacă te întrebi ce înseamnă periferie și cât timp îți va lua să ajungi în centru, trebuie să știi că dacă nu este trafic faci 15 – 20 de minute până în imediata apropiere a Palatului Culturii. Comparativ cu Bucureștiul, zona periferică nu este atât de mult extinsă, deci nici distanța nu va fi una copleșitoare.
În cazul în care optezi să te muți cu toți ai tăi în apartament, alege unul cu 3 camere decomandat, care să fie în apropierea școlii, a grădiniței, dacă ai copii de vârstă preșcolară sau școlară. Traficul în Iași s-a aglomerat, la orele de vârf când lumea pleacă și se întoarce de la serviciu este destul de dificil sa străbați distanțe mai lungi într-un timp scurt.
3. Avantajul centrului
A sta în centru de multe ori nu este doar un moft, ci un real avantaj. Multe dintre firmele aflate în Iași au sediul în zona centrală a orașului. Să fii aproape cu locuința de serviciu înseamnă economie de timp, dar și de bani. Nu vei mai pleca cu mașina personală, așadar nu mai umpli rezervorul în mod consecvent. Uber nu există în Iasi, iar prețul pe kilometru cerut de taximetriști este în intervalul 2,5 – 3 lei. În plus, scapi de traficul tot mai intens al Iașului, așadar vei resimți un plus de confort.
În privința studenților care vor să stea cu chirie, zona centrală este, de asemenea, un avantaj. Cele mai multe universități sunt în zona Copou, la fel și pub-urile și cafenelele care reprezintă o evadare de la învățat. Grație posibilității de a împărți apartamentul cu un coleg, prețul chiriei în centru va fi înjumătățit.
Așadar, Iașiul îți oferă oportunități de carieră, dar și o paletă largă de apartamente din care poți alege, fie că îți dorești bloc nou într-un cartier rezidențial situat în centru sau o casă. În funcție de bugetul deținut și de caracteristicile pe care vrei să le îndeplinească viitoarea locuință, Iașiul îți pune la dispoziție apartamente dintre cele mai variate în care să stai cu chirie. Dacă te gândeai că prețul chiriilor este cu mult mai mic decât în București, este bine să nu te entuziasmezi și să cercetezi cu atenție piața.