Christine Lagarde: „Este crucial ca planul de relansare european să fie un succes”

Președinta Băncii Centrale Europene, dna Lagarde, insistă ca termenul stabilit pentru vărsarea banilor către țările europene, prevăzuți în planul european de relansare la începutul anului 2021, să fie respectat de Comisia Europeană.

„Este crucial”, spune Christine Lagarde într-un interviu acordat ziarului „Le Monde”, ca planul de relansare să fie un „succes”. Obiectivul de a vărsa europenilor la începutul anului viitor banii prevăzuți în planul de ajutor european dotat cu 750 miliarde de euro „trebuie respectat”… În caz contrar, subliniază ea, dacă se pierde timp din cauza unor chichiţe administrative și nu este alimentată economia reală pentru orientarea țărilor noastre spre digitalizare și ecologie, vom rata o ocazie istorică de schimbare a situației”, a avertizat dna Lagarde în interviul acordat cotidianului francez de mare tiraj european „Le Monde”.

Este deja bine cunoscut faptul că negocierile privind acest plan excepțional, adoptat în luna iulie de către „cei 27”- vizând ajutorarea statelor UE pentru a face față consecințelor economice ale crizei sanitare – se „împiedică” în Parlamentul European de ideea alocării de fonduri în funcție de respectarea statului de drept.

Întrebată despre riscul ca cele 750 miliarde de euro să fie distribuite „prea târziu”, Christine Lagarde a dat un răspuns categoric: „Obiectivul Comisiei Europene este să poată aloca banii respectivi la începutul anului 2021 și el trebuie să fie neapărat respectat”…”Mingea este în terenul statelor care trebuie să-și prezinte propriile planuri de relansare – unele sunt deja gata – inclusiv Comisia Europeană, documente ce trebuie rapid analizate. Responsabilii politici, mai spune dna Lagarde, vor trebui să acționeze rapid, în special parlamentele naționale… Este crucial ca acest plan excepțional, care în unele țări a zdruncinat unele tabuuri, să fie un succes”, a insistat Christine Lagarde.

Vinerea trecută, la finele summitului european de la Bruxelles, președintele Emmanuel Macron a chemat la „un spirit de compromis” în Parlamentul European pentru a putea fi deblocate negocierile privind bugetul european, la care este anexat planul de relansare european. Eurodeputații, reamintim, cer un mecanism de condiționare a subvențiilor europene de respectarea statului de drept, condiție căreia i se opun Polonia și Ungaria, ceea ce deocamdată blochează întregul proces de punere în aplicare a planului european de relansare.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW