Plecarea Fidesz din grupul europarlamentar PPE nu a rămas fără ecou în capitalele europene. Consecința cea mai posibilă a gestului lui Viktor Orban ar putea fi, în opinia analiștilor de la „Le Point”, plecarea altor formațiuni politice și, automat, o reconfigurare a Dreptei europene, prin apariția unor noi alianțe.
Mai mulţi oficiali au sugerat că europarlamentarii care au votat împotriva noilor reguli adoptate de PPE privind modalitatea de excludere a unor membri ar putea să o ia pe urmele lui Orbán. Astfel, este evocată posibilitatea ca din PPE să plece de asemenea cei patru deputați sloveni ai premierului Janez Jansa, numit mini-Orban, precum și cei doi deputați ce reprezintă minoritatea ungară din România. O reală surpriză ar fi dacă PPE, formațiunea politică europeană, va decide și ea excluderea Fidesz. Într-o astfel de situație, nu este exclusă o decizie similară ca în cazul PPE, respectiv plecarea din partid a Fidesz înaintea deciziei partidului.
Cărui grup europarlamentar i se alătură deputații Fidesz?
Potrivit „Le Point”, grupul europarlamentar ECR (Conservatorii și Reformiștii), un partid eurosceptic, din care fac parte și deputații polonezi din partea partidului Lege și Justiție, au declarat deja că îi așteaptă cu brațele deschise pe eurodeputații
Fidesz. Surse de la Parlamentul European spun că o astfel de orientare a eurodeputaților Fidesz ar fi, până la urmă, „binefăcătoare” pentru grupul politic ECR, redus cu 61 membri după plecarea deputaților britanici (Brexit). Or, împreună cu cei 12 eurodeputați unguri din partea Fidesz, ECR ar deveni al doilea mare partid din grup, după delegația poloneză, cu 27 europarlamentari.