Papa Francisc, într-o “vizită istorică” pe pământ irakian

Suveranul pontif și-a început vineri o vizită de trei zile în Irak. Este o vizită cu adevărat istorică, de-a lungul ei urmând să străbată teritoriile care cândva s-au aflat sub controlul grupului Statul islamic. “Este o călătorie emblematică, a declarat Papa Francisc pentru presă în avionul ce-l aducea la Bagdad. Este o datorie să vin pe un teren atât de martirizat”.

Sosit la Bagdad, primit de primul-ministru irakian Mustafa al-Kazimi, întâmpinat pe tot parcursul drumului până la palatul prezidențial de o mulțime de cetățeni fluturând drapele naționale, suveranul pontif s-a întâlnit în primul rând cu șeful statului, Barham Saleh, care i-a adresat invitația oficială, precum și cu alți înalți oficiali irakieni.

“Ajunge cu atâtea violenţe, extremisme, intoleranţe”, a lansat Papa Francisc. “Ajunge cu atâta corupție, trebuie edificată dreptatea! Nimeni să nu fie considerat persoană de categoria a doua”, mai ales creștinii, care reprezintă 1% din populația acestei țări musulmane, și nici minoritatea Yezidis, victimă – potrivit Papei – unor “barbarii inumane”.

Cuvinte similare a rostit Papa Francisc și la Catedrala din Bagdad. “Comunitatea catolică din Irak, deși extrem de mică, trebuie să se alăture drumului țării în ansamblul ei”, a spus domnia sa, menționând cu regret că populația creștină din Irak a ajuns, în urma ororilor jihadiştilor, de la aproape 1,5 milioane în 2003, la mai puțin de 400.000 la ora actuală. În aceste zile, suveranul pontif are întâlniri cu preoți, seminariști în Catedrala din Bagdad și alte localități din țară. Zilele vizitei Papei sunt marcate de un dialog interreligios și intercomunitar. Programul său este ambițios, incluzând prezența sa în numeroase localități cu semnificație religioasă precum Najaf, Ur, Erbil, Mossul, Qaraqosh. De fiecare dată, însă, din cauza pandemiei, nu se va întâlni decât cu câteva sute de persoane, cu excepția slujbei religioase de duminică, de la Erbil, la care participă mai multe mii de fideli.

Întâlnirea cea mai așteptată a avut loc sâmbătă dimineață, în localitatea Najaf, cu marele Ayatollah Ali al Sistani, cea mai înaltă autoritate religioasă şiită din țară. Este pentru prima oară când suveranul pontif întâlnește un înalt reprezentant al acestei ramuri a Islamului. Toate confesiunile sunt onorate de suveranul pontif cu prilejul acestei vizite istorice care are o unică aspirație: să încurajeze dialogul și deschiderea între comunități și religii.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. IRAK 4.10 ELIA 4.10; Irak 4.8 ILIE 4.8; IRA-Rai, K-Potasiu. Potasiul Raiului. Raiul e Casa Raiului in care stau si potasiul reprezinta invataturile ceresti despre cum se infaptuieste intreaga Creatie prin Puterea Duhului Sfant din aceasta intre anii 2004-2070 leat 7512-7578 (lumea nevazuta si vazuta, Cosmosul infinit, Pamantul si Adam cu Eva). Exemple: nebuloasa Cap de Cal creata dupa macheta hotelului Burj al-Arab si zugraveala visinie-rosiatica; lacurile pe Terra si pe celelalte planete create dupa cele sase calorifere pline cu apa; ursul brun creat dupa usa de la intrare din tamplarie de aluminiu maro cu geam termopan; ursii polari creati dupa usile din tamplarie PVC de la interior cu panel termoizolant si geam termopan s.a.m.d.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW