Vânătoarea «trădătorului» este în plină desfășurare la Casa Albă, semnalează corespondenți de presă citați de «Le Figaro» și «Les Echos». Donald Trump dorește neapărat să-l găsească pe cel care a denunțat în termeni atât de compromiţători modul său de guvernare, «conflictual, mărunt și ineficient», producând «decizii fără bază și chiar periculoase». Se spune că ușile birourilor de la Casa Albă au fost închise, tot personalul este speriat și toți încearcă să-l identifice pe cel care se află în spatele editorialului incriminat.
Scandalul îl perturbă în așa măsură pe președintele Trump, relatează din surse informate corespondentul la Washington al RFI, încât cei mai apropiați colaboratori ai săi s-au simțit obligați să se disculpe. În întreaga zi de joi, după ce în ziua precedentă apăruse fulminantul editorial în «The New York Times», s-au succedat comunicate oficiale, asigurări personale prin care persoanele cele mai apropiate au dorit să-l asigure pe președinte de loialitatea lor. «Nu eu am scris acel editorial» – au certificat, rând pe rând, apropiați ai săi în frunte cu vice-președintele Mike Pence și secretarul de stat Mike Pompeo. Ziarului «The New York Times» «ar trebui să-i fie rușine» că a publicat editorialul respectiv, iar autorului îi cere «singurul gest onorabil: să demisioneze», a lansat vicepreședintele Pence. Un lucru rar, semnalează RFI, este că însăși prima doamnă a Americii, Melania Trump, i se adresează autorului (anonim) al editorialului reproșându-i că «nu protejează țara, ci o sabotează prin actele sale de lașitate». Stupoare însă: chiar unii republicani par a fi de acord cu cele expuse în editorialul amintit. Astfel, senatorul Bob Corker (de Tennessee) nu se arată surprins de conținutul editorialului. «Oricine are de-a face cu Casa Albă știe că aceasta este realitatea în care trăim. Iar cea mai mare problemă pe care cei de acolo trebuie să o aibă este să găsească nu autorul, ci persoana care nu ar fi putut scrie un editorial ca cel publicat miercuri». Și ziarul «Les Echos» semnalează că, începând de miercuri seară, întreg Washingtonul se angajase într-un veritabil «joc de pistă» în căutarea indiciilor ce ar putea duce la autorul editorialului incendiar referitor la președinția Donald Trump. Justificându-se, «The New York Times» a explicat că a luat decizia – «rară» – de a publica un editorial anonim (la cererea autorului), deși îi cunoaște identitatea, deoarece «consideră că a publica un astfel de articol constituie singurul mijloc care permite cititorilor să cunoască un punct de vedere important».
«Criză constituțională»
Sarah Sanders, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, și-a exprimat «dezamăgirea , dar nu surpriza» în legătură cu decizia ziarului «The New York Times» de a publica editorialul anonim și a dezaprobat «un text patetic, negândit și egoist». A reamintit, în expunerea sa, Sarah Sanders că «circa 62 de milioane de americani au votat în 2016 în favoarea președintelui Donad J. Trump… Niciunul nu a votat pentru o sursă laşă și anonimă a ziarului «The New York Times» aflat în pragul falimentului». Fostul șef al diplomației americane, John Kerry, a evocat, într-o declaraţie la CNN, că asistăm la «o adevărată criză constituţională».