Mariana BUTNARIU (gds.ro)
Mișcarea șiită libaneză Hezbollah l-a numit pe liderul adjunct șeicul Naim Qassem noul său secretar general. Acesta îi succede liderului Hassan Nasrallah, care a fost ucis de o lovitură israeliană asupra Beirutului luna trecută.
Secretarul general adjunct al Hezbollah, șeicul Naim Qassem, ales marți șef al grupării armate libaneze, este o personalitate de rang înalt în mișcarea susținută de Iran de mai bine de 30 de ani.
Vorbind dintr-o locație nedezvăluită pe 8 octombrie, Qassem a spus că lupta dintre Hezbollah și Israel a fost un război despre cine plânge primul, iar Hezbollah nu va plânge primul. Capabilitățile grupului au fost intacte, în ciuda „lovirilor dureroase” din partea Israelului.
Dar el a adăugat că grupul a sprijinit eforturile președintelui parlamentului Nabih Berri – un aliat Hezbollah – de a asigura o încetare a focului, omițând pentru prima dată orice mențiune despre un acord de armistițiu din Gaza ca o precondiție pentru oprirea focului grupului asupra Israelului.
Discursul său televizat de 30 de minute a venit la doar câteva zile după ce se credea că un înalt personal al Hezbollah Hashem Safieddine a fost ținta unei lovituri israeliene și la 11 zile după uciderea secretarului general al Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah.
Qassem a fost numit adjunct al șefului în 1991
Qassem a fost numit adjunct al șefului în 1991 de către secretarul general al grupului armat de atunci, Abbas al-Musawi, care a fost ucis de un atac cu elicopterul israelian în anul următor.
Qassem a rămas în rolul său când Nasrallah a devenit lider și a fost mult timp unul dintre principalii purtători de cuvânt ai Hezbollah. El a susținut interviuri cu mass-media străină, inclusiv pe măsură ce ostilitățile transfrontaliere cu Israelul au făcut ravagii în ultimul an.
Discursul televizat al lui Qassem din 8 octombrie a fost al doilea de când ostilitățile dintre Israel și Hezbollah s-au intensificat în septembrie, potrivit France 24.
El a fost primul membru al conducerii de vârf a lui Hezbollah care a făcut remarci televizate după uciderea lui Nasrallah într-un atac aerian israelian asupra suburbiilor din sudul Beirutului, pe 27 septembrie.
Vorbind pe 30 septembrie, Qassem a spus că Hezbollah va alege un succesor al secretarului său general ucis „cu prima ocazie” și va continua să lupte împotriva Israelului în solidaritate cu palestinienii.
„Ceea ce facem este strictul necesar… Știm că bătălia poate fi lungă”, a spus el într-un discurs de 19 minute.
Qassem a scris o istorie a Hezbollah
Născut în 1953 la Beirut într-o familie din sudul Libanului, activismul politic al lui Qassem a început cu Mișcarea șiită libaneză Amal.
El a părăsit grupul în 1979, în urma revoluției islamice din Iran, care a modelat gândirea politică a multor tineri activiști șiiți libanezi.
Qassem a luat parte la întâlniri care au dus la formarea Hezbollah-ului, înființat cu sprijinul Gărzilor Revoluționare iraniene ca răspuns la invazia israeliană a Libanului în 1982.
El a fost coordonatorul general al campaniilor pentru alegerile parlamentare ale Hezbollah de când grupul le-a contestat pentru prima dată în 1992.
În 2005, el a scris o istorie a Hezbollah văzută ca o „privire din interior” rară a organizației. Qassem poartă un turban alb, spre deosebire de Nasrallah și Safieddine, ale căror turbane negre denotă statutul lor de descendenți ai Profetului Muhammad.
Presa il prezinta ca pe un nebun pus pe actiuni teroriste si care nu vrea pace cu Israelul.
Ce il motiveaza este soarta poporului palestinian care a fost fortat sa isi paraseasca (in mare masura) propria tara
pentru ca pe teritoriile arabe sa se constituie Israelul.
Israelul, care vorbeste despre o pace durabila, nu doreste sa recunoasca international un stat palestinian pentru ca in starea actuala a lucrurilor se continua implantarea de colonii evreiesti in Cisiordania si epurarea etnica in Fasia Gaza.
Evident ca in ziua cand s-ar negocia granitele Palestinei acesti noi colonizatori ai vremurilor moderne vor cere ca satele si orasele locuite azi de evrei in Cisiordania sa fie alipite Israelului.
Azi exista mai multi palestinieni in exil (in principal in Iordania, dar si in alte tari arabe) decat in Gaza si Israel (arabii sunt 14% din populatie).
Milioane de palestinieni s-au nascut pe teritoriul Israelului de azi, dar au fost fortati sa plece – ei sunt teroristii care in disperare de cauza lupta cum pot pentru a-si recupera tara.
O simpla cautare pe google cu evolutia teritoriului controlat de Israel si a populatiei evreiesti de pe teritoriul Palestinei din 1918 si pana azi – ar lamuri problema pentru oricine.
Aici e problema de viata si de moarte dintre palestinieni si evrei, iar presa occidentala o distorsioneaza in sensul dorit de Israel.