20.4 C
București
joi, 13 mai

Augustin Lazăr nu a fost un „torţionar” înainte de 1989

Mădălin Hodor, cercetător în cadrul Direcţiei de Investigaţii a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a explicat, miercuri, într-o postare pe contul personal de Facebook, că afirmaţia potrivit căreia procurorul general Augustin Lazăr a fost un ,,torţionar” înainte de 1989 este falsă. Astfel, disidentul Iulius Filip a fost torționat de lt. col. Lazăr Gheorghe, şi nu de procurorul Augustin Lazăr.

,,Decizia definitivă de poliţie politică a lt. col. Lazăr Gheorghe, șeful biroului CI al Penitenciarului Aiud, publicată în Monitorul Oficial. Domnul Iulius Filip a primit în 2015 numele lui și al altor ofițeri de Securitate care l-au urmărit și torturat în urma cererii depuse la CNSAS. Despre acest Lazăr, și nu despre Augustin Lazăr vorbea domnul Filip. Afirmația că Augustin Lazăr a fost „un torționar” este falsă. Domnia sa a condus comisia de eliberări și nu avea cum să acționeze direct ca „torționar” asupra lui Iulius Filip. Cel care a făcut-o era lt. col. Lazăr Gheorghe. Consider că o discuție despre rolul procurorilor și colaborarea lor cu Securitatea și regimul comunist este binevenită. Dar această discuție, care este, trebuie spus, dureroasă prin prisma realității, nu poate fi făcută în contextul unor campanii mediatice care amesteca minciuna și manipularea în scopuri strict politice cu adevărul și cu problema delicată a moștenirii comuniste”, a afirmat cercetătorul CNSAS.

Sursa:
Mădălin Hodor

Explicaţiile istoricului Mădălin Hodor vin după ce Luju.ro a lansat ideea că procurorul general al României ar fi făcut poliție politică în perioada comunistă.

Potrivit Luju.ro, Augustin Lazăr „a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist”, Iulius Filip.

„În anii ’80, după ce i-a trimis un pamflet lui Nicolae Ceauşescu şi şi-a exprimat printr-o scrisoare sprijinul faţă de mişcarea anticomunistă “Solidaritatea” din Polonia, Iulius Filip a fost anchetat şi arestat în mai multe rânduri (..) În final, acesta a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru «propagandă împotriva orândurii socialiste»”, scria Luju.ro, care susţine că disidentul a încercat de două ori să fie liberat condiţionat, fiind refuzat de o comisie condusă de procurorul Augustin Lazăr, potrivit Digi24.

Dezinformare

Marţi, procurorul general Augustin Lazăr a respins toate afirmaţiile lansate de Luju.ro, postând pe pagina de Facebook a Ministerului Public adeverinţe de la CNSAS în care se arată că nu există documente din care să rezulte calitatea sa de lucrător sau de colaborator al Securităţii, informează Agerpres.

,,Resping categoric afirmaţiile nefondate lansate în spaţiul public, în cursul zilei de azi, de către anumite persoane interesate, potrivit cărora aş fi făcut poliţie politică. Această dezinformare este contrazisă de adeverinţele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii din datele de 18 iunie 2009, 14 februarie 2019, 27 februarie 2019, acte publice ce pot fi consultate pe site-ul acestei instituţii şi în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea mea de lucrător sau de colaborator al Securităţii. Faţă de cele expuse anterior, apreciez că atacurile concertate din ultimele zile la adresa mea, în contextul derulării procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmăresc atât decredibilizarea mea în calitate de procuror general, cât şi destabilizarea Ministerului Public”, a declarat Augustin Lazăr.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW