joi, 2 aprilie, 2020
10.6 C
București

Coaliția pentru Educație vrea acțiuni concrete pentru școlile și grădinițele cu WC-uri în curte

Organizațiile membre ale Coaliției pentru Educație fac apel la Executiv, Ministerul Educației și Cercetării și la autoritățile locale pentru ca, împreună, să rezolve de urgență problema școlilor și grădinițelor cu WC-uri în curte.

Au trecut 9 luni de la fatidicul accident prin care un copil de 3 ani a murit într-o unitate de învățământ cu grup sanitar neconform și amplasat în exteriorul construcției unității de învățământ.

Recenta descindere a d-nei ministru Monica Anisie din păcate nu reflectă o noutate nici pentru domnia sa, nici pentru organizațiile membre ale Coaliției și nici pentru cetățenii acestei țări. În mai 2019, Ministerului Educației și Cercetării anunța asumarea unui Program Național de instalare de grupuri sanitare ceea ce presupunea alocarea a 64,9 milioane de lei către 858 de scoli care au toaleta în curte, fără apă și canalizare. Ce s-a întâmplat cu acel program? Care au fost și sunt acțiunile Ministerului Educației și Cercetării cu privire la funcționarea și implementarea acelui program. Ne-a fost tuturor clar că descentralizarea și autoritățile locale nu reușesc să soluționeze aceste probleme, iar acest program era gândit tocmai pentru a rezolva mai rapid această problemă. Timpul descinderilor cu presa și a proiectelor pe hârtie trebuie să aibă un sfârșit. Așteptăm proiecte concrete și cu rezultate immediate, care să asigure, în primul rând, siguranța copiilor în școli și în al doilea rând condiții de minime igienă”, Diana Certan, membră Consiliul Director al Coaliției pentru Educație.

Federația Coaliția pentru Educație solicită public ministrului Anisie „să ofere informații cu privire la acțiunile concrete cu privire la soluționarea acestei probleme, care de altfel ar fi trebuit să fie una din prioritățile zero ale prezentului mandat, dat fiind că vorbim de punerea în pericol a dreptului la viață a copiilor. Aceste școli nu trebuie să funcționeze astfel și numai printr-un program național cu mecanisme clare și norme de implementare imediată această problemă poate fi soluționată având în vedere capacitatea slabă administrativă la nivel local.”

În acest sens Coaliția pentru Educație face o solicitare publică și cere Ministerului Educației, conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, furnizarea următoarelor informații:

  • Care este strategia, acțiunile concrete și calendarul d-nei ministru Monica Anisie cu privire la soluționarea problemei unităților școlare cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ?
  • Care este stadiul de implementare a Programului național de amenajarea și asigurare a toaletelor în unitățile de învățământ preuniversitar de stat demarat de Ministerul Educației și cercetării în mai 2019? Câte, din cele 858 de școli prinse în program în 2019, dețin în acest moment grupuri sanitare corespunzătoare și funcționează conform normelor? 
  • Care este numărul de unități de învățământ cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ în ianuarie 2020? Care este situația lor pe fiecare județ?
  • Ce demersuri concrete urmează a fi făcute pentru a moderniza și restul de 631 de școli (diferența dintre totalul școlilor neconforme 1489 și cele 858 deja finanțate) care nu au fost prinse în schema de finanțare lansată anul trecut? 
  • Din ce fonduri se va face modernizarea și care sunt autoritățile implicate în soluționarea în totalitate a acestei situații? 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Efectele crizei CoVid-19 asupra fondurilor de pensii private

• Restricțiile impuse libertății de mișcare a persoanelor și bunurilor în contextul crizei CoVid-19 au afectat semnificativ...

“Varșovia, Budapesta și Praga au violat legislația UE” în chestiunea migranților

Polonia, Ungaria și Republica Cehă nu au respectat legislația Uniunii Europene, refuzând în 2015, când avea loc...

Corona-populism

Ce ar fi dacă băncile nu ar mai oferi dobândă la depozitele atrase, populație sau companii, până...

2.738 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus)

Până astăzi, 2 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 2.738 de cazuri de persoane infectate cu...

TRENDING