9.1 C
București

Pilonul II a avut în 2019 cel mai bun randament din ultimii 9 ani

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au realizat în 2019 un randament mediu de 11,8%, cea mai bună performanță din ultimii 9 ani, pe fondul recuperării deprecierilor cauzate de efectele OUG 114/2018 în economie și pe piețele financiare, precum și evoluțiilor peste așteptări ale Bursei de Valori de la București.

Randamentul total realizat de toate fondurile de Pilon II de la start (20 mai 2008) și până la finele anului 2019 a fost de 154%, adică un randament mediu anualizat de 8,35% pentru toată perioada de funcționare a Pilonului II. Acest indicator este cu mult peste rata totală inflației din perioada analizată (41,8%), respectiv rata medie anualizată a inflației pentru exact aceeași perioadă (3,05%).

Din cele 13 miliarde de euro administrate de Pilonul II la finele anului 2019, peste 2,6 miliarde de euro (12,6 miliarde de lei) reprezintă câștigul net obținut din investiții, exclusiv pentru cei peste 7,4 milioane de români care contribuie la acest sistem. Această sumă este netă de toate comisioanele de administrare percepute, care în prezent sunt printre cele mai competitive la nivel european, în urma modificărilor operate în legislație în ultimul an.

Volatilitatea fondurilor de pensii determinată de evoluția economiei

Performanțele fondurilor de pensii, în România și în lume, vor avea întotdeauna o anumită volatilitate, ele reflectând îndeaproape evoluția piețelor financiare și a economiei în ansamblu, pentru o structură de active reglementată. Mai mult, aceste evoluții sunt puternic influențate nu doar de mediu economic, ci și de deciziile politice.

Un astfel de moment a fost adoptarea la finele lunii decembrie 2018 a OUG 114/2018, care a produs scăderi bruște și severe ale piețelor financiare din România, inclusiv a Bursei de la București, unde fondurile de pensii au investiții semnificative.

În acest context, randamentul cumulat al Pilonului II a pierdut aproape 4 puncte procentuale în mai puțin de 2 săptămâni la finalul 2018. Acesta a fost motivul pentru care anul 2018 a fost singurul an de la înființarea Pilonului II când randamentul la nivelul unui an a fost sub rata inflației. De aceea, orice analiză care se concentrează exclusiv pe anul 2018 și ignoră complet rezultatele istorice cumulate excepționale ale fondurilor de pensii este profund incorectă și va duce invariabil la concluzii greșite.

1 COMENTARIU

 1. Pilonul 2 , o mare teapa pt romani !
  Cand auziti ca statul se imprumuta , puteti sti ca , o parte din banii acumulati la pilonul 2 sunt imprumutati statului , adica ,voua ,
  proletarii sec 21.
  Cealalta parte din banii vostrii , se topesc in comisioanele ” competitive”, bani care, provin, desigur ,de la voi, care contribuiti .
  Candva ,adica peste, vre-o 17 ani , se aude ca
  vor intra in plata primii pilonisti 2.
  Dragnea, cu ai lui , a vrut sa faca pilonul 2
  optional , nu obligatoriu ! ….dar l-a suparat pe licurici ( metafora lui Basescu, habar n-am cine e licuriciul !)
  Dar cine credeti ca va plati dobanzile la acei
  bani imprumutati la stat? Tot voi!
  Cine sunt castigatori siguri in afacere ?
  -. Administratorii fondurilor , care numai de
  voi n-au nici o apasare, chiar daca dau faliment !
  Meserie grea, sa-ti gasesti fraieri , dar ,uite
  ca, i-a gasit prin legiferare. in parlament .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Profit și afaceri în creștere pentru service-urile auto

In perioada 2013- 2018 cifra de afaceri inregistrata de unitatile reparatoare auto (cod CAEN 4520) a inregistrat...

Cum își croiește viitorul politic Vladimir Putin: în primul rând, un guvern nou axat pe relansarea economică

Corespondenții presei străine la Moscova au urmărit cu mare interes ce a vizat de fapt Vladimir Putin prin schimbarea...

Brexit: Parlamentul britanic a aprobat definitiv acordul cu Bruxellesul privind plecarea din UE la 31 ianuarie

Potrivit corespondenților francezi la Londra, citați de "Les Echos" și RFI, parlamentul britanic a...

Eisberg a înregistrat în 2019 creșteri de două cifre

Eisberg, principalul furnizor de salate convenience de pe piața românească, a înregistrat și în 2019 o creștere de două...

TRENDING