sâmbătă, 22 februarie, 2020
5.5 C
București

Brexit: deputații europeni sunt îngrijorați față de drepturile cetățenilor

  • Îngrijorarea față de aplicarea sistemului de înregistrare a cetățenilor UE în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit și de înființarea autorității independente
  • Libera circulație, durata perioadei de tranziție și limitarea impactului asupra vieții cetățenelor europeni și britanici s-au aflat în centrul dezbaterii

Parlamentul European subliniază faptul că este nevoie de garanții în ceea ce privește protecția drepturilor cetățenilor în vederea aprobării Acordului de retragere.

Într-o rezoluție adoptată miercuri, deputații analizează situația drepturilor cetățenilor în contextul Brexit și subliniază faptul că aprobarea Acordului de retragere va ține cont de „experiența dobândită și de garanțiile oferite” în ceea ce privește protecția acestor drepturi.

Parlamentul își exprimă îngrijorarea în special cu privire la procesul de solicitare a înregistrării cetățenilor UE în vederea obținerii noului statut de ședere în Regatul Unit (EU Settlement Scheme), la absența unui document fizic ca dovadă a dreptului de ședere în Regatul Unit și la accesibilitatea acestuia, printre alte probleme.

Deputații pun la îndoială înființarea și independența „autorității independente” a Regatului Unit prevăzută în Acordul de retragere, afirmând că ar saluta instituirea unui mecanism de control comun al Parlamentului European și a celui britanic.

Textul adoptat solicită lansarea de campanii de sensibilizare pentru informarea cetățenilor și îndeamnă guvernele din statele membre ale UE să adopte măsuri consecvente și generoase pentru a oferi securitate juridică cetățenilor Regatului Unit care locuiesc pe teritoriul lor.

Rezoluția a fost adoptată cu 610 voturi pentru, 29 împotrivă și 68 de abțineri în urma dezbaterii de marți care s-a axat în principal pe viitorul liberei circulații și limitarea impactului asupra vieții cetățenelor europeni și britanici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Extindere geografică a focarelor de contaminare cu coronavirus

Agențiile internaționale de presă transmit tot mai multe informații ce confirmă o creștere a numărului cazurilor de contaminare și decese...

Angela Merkel: “Deosebirile de poziții, încă prea mari pentru a se ajunge la un acord privind bugetul plurianual al UE”

Vineri seară, șefii de stat și de guvern ai țărilor membre ale UE, reuniți la Bruxelles pentru a ajunge...

IMGB a devenit istorie

Doosan a decis prin Consiliului de Administrație suspendarea producției IMGB; Aproximativ 400 de persoane vor rămâne fără...

Primaria Bucuresti a modernizat si dotat 23 de biblioteci

Primaria Bucuresti a demarat, incepand cu anul 2017, un amplu proces de revitalizare a celor 30 de...

TRENDING

Gsmnet dă startul reducerilor de Black Friday

Black Friday este mult așteptat și de...