Își pregătește Vladimir Putin viitorul politic de după 2024?

Vladimir Putin a anunțat o revizuire a Constituției și a numit un nou premier.

Discursul pronunțat de Vladimir Putin în fața parlamentarilor ruși, mai exact surprinzătoarele măsuri privind o viitoare modificare a Constituției și numirea în funcția de premier, în locul lui Dimitri Medvedev, a unei persoane foarte apropiate, Mihail Mishustin (53 ani), au relansat speculații referitoare la preocuparea liderului rus de a-și pregăti viitorul politic după 2024, când va lua sfârşit ultimul său mandat de președinte.

Joi, Duma, camera inferioară a parlamentului rus, va examina și aproba candidatura la funcția de prim-ministru a lui Mihail Mishustin, fost patron al Fiscului rus începând din 2010, persoană foarte apropiată și de totală încredere pentru Putin. Potrivit postului rus de televiziune Rosia 24, el a creat și pus în aplicare „cel mai bun sistem de colectare a impozitelor din lume”. Alegerea făcută de Putin, remarcă „Le Point” citând France Presse, a fost anunțată imediat după surprinzătoarea demisie a lui Medvedev și a guvernului, în discursul rostit de Putin în parlament. Cu excepția lui Medvedev, toți miniștrii rămân pe funcții până la alcătuirea unei noi echipe.

Clasa politică și presa, luate prin surprindere

Anunțurile făcute de Vladimir Putin în fața parlamentarilor au surprins profund nu doar întreaga clasă politică, ci și presa scrisă și audiovizuală din Rusia. Măsurile în plan politic, administrativ și economic promise de președinte pentru perioada următoare sunt, în acest moment, percepute ca „vizând pregătirea terenului până la finele anului 2024, când se va încheia și al doilea mandat prezidențial și nu va mai putea candida în condițiile actualei legislații. Este bine cunoscut, remarcă în context „Le Point”, că, până acum, Putin a fost foarte evaziv în ce privește intențiile sale de viitor și, mai mult, nu a evocat vreodată numele unui posibil succesor.

Setea de schimbări

Deși anunțurile făcute de Putin au provocat mare surprindere, greu de a fi corect interpretate în acest moment, politologul Ekaterina Schulmann face unele prime supoziții. Despre noul prim-ministru, ea spune că este „o figură neutră” care nu poate avea decât un rol de executant. „Este prea devreme pentru a-l percepe ca un posibil succesor”. În mandatele sale din 2000 până în 2008, președintele Putin a numit în funcția de premier persoane total necunoscute. Anunțurile de miercuri sunt totuși interpretate de analiști, dar și de opozanți drept dovadă că președintele organizează perioada de după 2024. Unii analiști locali îi atribuie lui Vladimir Putin intenția ca prin modificările pe care intenționează să le aducă sistemului legislativ, Constituției, să rămână la putere și după 2024, fie și în alte funcții ce urmează a fi definite.

Ce devine Medvedev?

Dmitri Medvedev va deveni vicepreședintele Consiliului rus de Ssecuritate. El a explicat plecarea sa de la conducerea guvernului „prin necesitatea de a da președintelui mijloacele de a lua toate măsurile ce se impun”. De altfel, analiști locali susțin că plecarea lui intervine într-un moment în care popularitatea sa a ajuns sub 30%, față de 70% pentru Putin, „pe fondul anemiei economice și al scăderii nivelului de trai”. A nu se uita faptul că Kremlinul s-a confruntat în cursul verii trecute cu o amplă mișcare contestatară reprimată dur de forțele de ordine, considerată a fi fost cea mai puternică de la revenirea lui Vladimir Putin la președinția Rusiei, în 2012. În plus, candidații puterii au suferit o înfrângere categorică la alegerile locale recente de la Moscova.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW